Казне за напад на новинаре и овај пут изостављене

Дарко Момић
Казне за напад на новинаре и овај пут изостављене

БАЊАЛУКА - Предложеним измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске (КЗ РС) које су на дневном реду 14. редовне сједнице Народне скупштине заказане за 9. фебруар у кривично законодавство РС уводе се нова кривична дјела попут шумске крађе, као и нове санкције међу којима је најзначајнија казна доживотног затвора за најтежа кривична дјела.

 

У образложењу Министарства правде РС наводи се да је измјенама и допунама КЗ РС било неопходно приступити и зато што је Уставни суд РС прогласио неуставним поједине одредбе КЗ РС, као и зато што су у међувремену ступиле на снагу измјене и допуне Закона о заштити од насиља у породици. Поред тога, наводи се да су повећане минималне казне затвора код кривичних дјела трговина дјецом и тероризма, затим да су прописана нова или раздвојена поједина кривична дјела, као што је крађа, шумска крађа, превара у привредном пословању, те модификована кривична дјела утаје, оштећење или одузимање туђе ствари.

Ипак, ни овај пут у предложеним измјенама КЗ РС нема иницијативе новинарске заједнице која годинама тражи бољу законску заштиту за своје припаднике.

Представници новинарских удружења неколико пута су тражили да се за напад на новинаре предвиди иста казна као и за напад на овлашћена службена лица, али та иницијатива никада није уважена. Предсједник Клуба новинара Бањалука Синиша Вукелић каже да је ово трећа или четврта прилика посланицима и њиховим политичким партијама да декларативну подршку иницијативи новинара преточе у дјело.

- На састанку у Клубу новинара Бањалука одржаном прије скоро осам година сви шефови и представници посланичких клубова обећали су подршку нашој иницијативи, али она до данас није озакоњена. Послије покушаја убиства новинара Владимира Ковачевића у августу 2018. године поново смо добили обећање да ће се пооштрити санкције за напад на новинаре, али то није урађено. Ово је нова прилика, а пошто се то не налази у предложеним измјенама КЗ РС, очекујемо од посланичких клубова да амандмански дјелују на самој сједници републичког парламента - каже Вукелић.

Он објашњава да се у јавности погрешно представља да новинаре траже да имају статус службених лица, што једноставно није тачно.

- Ми апсолутно не тражимо да новинари имају статус службених лица, већ само да се за напад на новинаре предвиди иста казна, као и за напад на овлашћена службена лица у вршењу службене дужности. Сматрамо да ће се евентуално нападачи одвратити од намјере да нападну новинаре, ако су свјесни да им пријети иста казна као за напад на полицајца - прецизира Вукелић, додајући да недавне пријетње упућене редакцији “Независних новина” потврђују да је потребно што прије пооштрити санкције за напад на новинаре.

Представници већине парламентарних странака поново дају декларативну подршку иницијативи новинара, али нико од њих не каже да ће израдити и уложити амандмане којима ће обезбиједити бољу законску заштиту новинарима.

Док из владајућих кругова траже да им се иницијатива новинарске заједнице званично достави у посланичке клубове и кажу да ће о њој расправити са колегама посланицима, опозиционари се бране тврдњама да је то био посао предлагача, односно Министарства правде РС, а да су они спремни да подрже иницијативу и амандмане.

Шумокрадице

Измјенама КЗ РС у члану 42. прописује се као посебно кривично дјело - шумска крађа. У образложењу се наводи да се тим чланом прописује да ко ради крађе у шуми обори стабла у количини већој од пет кубних метара, казниће се новчаном казном или казном затвора до двије године.

Ако је дјело учињено у намјери продаје или ако је количина обореног дрвета већа од двадесет кубних метара, учинилац ће се казнити казном затвора од једне до пет година и новчаном казном.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана