Казне и до 10.000 КМ за ометање управног инспектора

Срна
Казне и до 10.000 КМ за ометање управног инспектора

БАЊАЛУКА - Приједлог закона о управној инспекцији, који је вечерас размотрила Народна скупштина Републике Српске, предвиђа казне од 2.000 КМ до 10.000 КМ за онемогућавање управног инспектора при вршењу инспекцијског надзора.

Новчаном казном од 2.000 КМ до 10.000 КМ биће кажњено јавно предузеће, јавна установа или друга организација која врши јавна овлашћења ако управном инспектору онемогући вршење инспекцијског надзора или не стави на увид тражену документацију и податке од значаја за вршење надзора, наводи се у образложењу овог приједлога закона.

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић рекла је, образлажући пред народним посланицима овај акт, да Приједлог закона доноси нова рјешења којим ће бити обезбијеђена цјеловитост и ефикасност у обављања послова управе.

“Овим актом се предлажу нова рјешења, којим би била обезбијеђена цјеловитост у обављању послова управе, надзор над радом републичких органа управе и носилаца јавних овлашћења, заштита и гарантовање положаја тих органа у вршењу послова управе и обезбјеђења законитости, благовремености и ефикасности обављања послова управе”, рекла је Јујићева.

Она је додала да се предметним измјенама врши и усклађивање са законима над којим управна инспекција врши управни надзор, као и са одређеним одредбама Закона о инспекцијама Српске.

“Приједлогом закона о управној инспекцији уређују се организација, надлежност и начин рада управне инспекције у Републици Српској, али и овлаштења, услови за обављање послова, права, обавезе и одговорност управног инспектора, начин и поступак вршења инспекцијског надзора, те друга питања од значаја за обављање инспекцијског надзора управе инспекције”, рекла је Јујићева.

Она је навела да су разлози за доношење овог акта садржани у потреби да се прецизирају и отклоне нејасноће појединих законских рјешења, уочене током примјене важећег закона.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана