Каран: Увођење ванредног стања на основу процјене о ширењу вируса

Срна
Каран: Увођење ванредног стања на основу процјене о ширењу вируса

БАЊАЛУКА - Генерални секретар Владе Републике Српске Синиша Каран изјавио је вечерас да ће ванредно стање у Српској бити проглашено на основу процјене о даљем ширењу и кулминацији епидемије вируса корона и да постојеће мјере нису довољне да би били заштићени живот и здравље грађана.

Каран је рекао да се елементи за проглашење ванредног стања односе на угрожавање безбједности, пожаре, поплаве, земљотресе, епидемије, природне катастрофе, угрожавање људских права и слобода и нефункционисање уставних органа власти.

"Закон о ванредној ситуацији и Закон о заштити ширења заразних болести нису довољни у садашњој ситуацији и за даље функционисање Владе Српске, институција и Републичког штаба за ванредне ситуације. Влада Српске је процијенила да постоје услови за ванредно стање у којем Народна скупштина предаје у руке законодавну дјелатност предсједнику Републике који ће доносити уредбе са законском снагом", рекао је Каран за Алтернативну телевизију.

Он је истакао да Влада Републике Српске тренутно функционише у складу са околностима, а то значи ванредно и ради константно, те да мора бити обезбијеђено функционисање привреде, институција и свих ресурса Српске.

"Значајно је што је Влада Српске на вријеме препознала оно што се догађало у Кини, па постало веома блиско. Већ тада смо употријебили сјајне механизме који су нам дали простор да брзо и на вријеме реагујемо, а то је Закон о заштити ширења заразних болести чиме смо предвидјели једну овакву ситуацију и примијенили потребне мјере, међу којима је затварање школа, угоститељских објеката, ограничили остале манифестације", подсјетио је Каран.

Према његовим ријечима, анимиране су све потребне снаге које заједно функционишу у складу са Законом о ванредним ситуацијама јер је вирусом заустављен проток робе, тржиште је поремећено, као и укупна привредна кретања.

"Имамо медицински и привредни аспект који су у директној вези. Сада морамо одржати оба ова апскета", каже Каран и понавља да је кључна набавка медицинске опреме, прије свега, респиратора.

Он је нагласио да се сада жели начинити буџетска прекомпозиција и помоћи привреди, те је зато потребна интервенција у закону.

У овом моменту смо, каже Каран, дошли у позицију да институције Републике Српске, прије свега Влада као извршни орган, да би ефикасно функционисала мора залазити у законодавну сферу.

"Према томе, ванредно стање има двије позиције. Прва је да је уставна категорија, што значи да не смију бити ограничавана људска права и слободе, као ни територијална организација. Друга је да је један од кључних принципа свих устава парламентарна демократија и подјела власти на законодавну, судску и извршну што не смије бити поремећено у ситуацији ванредног стања", прецизирао је Каран.

Он сматра да посланици сутрашњу посебну сједницу Народне скупштине, на којој ће бити разматран приједлог одлуке о проглашењу ванредног стања за територију Српске, неће искористити за политикантство, јер институције Српске чине све и доносе мјере у интересу грађана.

"Не могу да замислим посланика који је против увођења ванредног стања и сви који буду против тога су и против даљих мјера којима треба да спријечимо утицај пандемије вируса корона на живот и здравље људи и да одржимо привреду", рекао је Каран.

Он је појаснио да ће, када се заврши ванредно стање све уредбе са законском снагом које ће донијети предсједник Републике, поново бити упућене на потврду у Народну скупштину.

Каран истиче да је, када је ријеч о ангажовању ресурса у ванредном стању, већ доста тога урађено Законом о ванредним ситуацијама.

"Овдје је само једна кључна разлика - Закон о ванредним ситуацијама не дозвољава да уђете у законодавну сферу. Ако је, рецимо, закон прописао да су грађани дужни да плате порез до 30. марта, само новом законском одредбом можете продужити рок до 30. јуна. Сада смо спријечени да учинимо законске уступке привреди јер морамо промијенити закон. То не можемо одлукама Владе јер немају законску снагу", појаснио је он.

Каран је оцијенио да су грађани Српске у највећој мјери прихватили и поштовали наредбе Републичког штаба јер знају да су донесене у њиховом интересу.

Он је рекао да струка, односно љекари диктирају све мјере које се спроводе у Српској у вези са вирусом корона, те да их надлежне институције поштују.

"Здравствени систем Српске у овом периоду урадио је оно што није у посљедњих десет година - сви порези и доприноси су уплаћени у буџет Српске, а здравствени радници чине надљудске напоре у овој ситуацији. Оптимиста сам да ће мјере институција Српске довести до тога да ћемо моћи да кажемо да смо дошли до врхунца кризе у вези са вирусом корона и да ћемо побиједити", истакао је Каран.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана