Каран: Удар на српског члана Предсједништва је удар на српски народ

Срна
Каран: Удар на српског члана Предсједништва је удар на српски народ

БАЊАЛУКА - Професор уставног права Синиша Каран поручио је да је удар на српског члана Предсједништва БиХ директан удар на српски народ и Републику Српску, а том иницијативом неуставно успостављени тужиоци и судије директно руше темеље БиХ.

Каран је у изјави Срни напоменуо да члан Предсједништва по Уставу представља српски народ и Републику Српску и главни је носилац и представник суверенитета српског народа и ентитета кроз институцију, која је шеф какве такве државе.

-Ако неко сматра да ће покренути кривичну пријаву против Милорада Додика, који је српски члан Предсједништва, мора да зна да је покреће против српског народа и Републике Српске, као носиоца суверенитета - нагласио је Каран.

Неуставно успостављени тужиоци и судије, истакао је Каран, ударом на Додика (српског члана Предсједништва) ударају на биће и конструкцију ове државе у којој српски народ и ентитет Република Српска чине његов главни костур.

Они том иницијативом, истакао је, директно руше темеље БиХ, директно газе биће ове државе и учешће једног сувереног конститутивног народа у овој држави, а не Милорада Додика.

-Ми тражимо хитно укидање неуставног Суда и Тужилаштва ради заштите интегритета Републике Српске и српског народа - рекао је Каран.

Према његовим ријечима, заштита виталног националног интереса и ентитета и иде у прилог томе да не може бити прегласан народ и ентитет, и то је функција члана Предсједништва.

-Дакле, удар на члана Предсједништва је директан удар на српски народ и ентитет који су носиоци суверенитета овакве државне заједнице каква постоји - прецизирао је Каран.

Он је оцијенио да се БиХ, иако настала као држава три констутивна народа и два ентитета, у посљедњих 25 година трансформише у правцу политике и хтјења само једног народа.

-Бошњаци би само били задовољни кад би пронашли неког српског Комшића - додао је Каран.

Тужилац Тужилаштва БиХ Џермин Пашић иницирао је хитно формирање предмета због медијских исптупа члана Предсједништва БиХ Милорада Додика у којима, како се наводи, „исказује пријетње територијалном интегритету и највишим институцијама БиХ“.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана