Каран: Инцкова одлука - финале правосудне хајке на Србе

Срна
Каран: Инцкова одлука - финале правосудне хајке на Србе

БАЊАЛУКА - Професор уставног права Синиша Каран оцијенио је да одлука одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка о наметању допуна Кривичног закона БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида" представља лов на Србе и финале правосудне вишедеценијске хајке против српског народа.

"Ако на некој територији неки непостојећи високи представник, јер такав је овај који је то урадио, донесе одлуку са законском снагом, онда не можемо да говоримо о институцијама, о држави... У свакој нормалној држави су кључни конститутивни елементи да парламенти, законодавна тијела, представници народа доносе законе", рекао је Каран за РТРС и додао да више од 25 година БиХ није држава у класичном смислу ријечи.

Каран је оцијенио да се одлука којом високи представник намеће закон и улази у кривично-правну сферу може просто назвати "одлуком о лову на Србе" јер је очигледан начин на који је састављена - да су сви политичари Српске, њихове научне и интелектуалне елите, њихове невладине оранизације апсолутно праћени свих ових десет година и та мисао Републике Српске, у свим овим сегментима, преточена у ту несрећну одлуку високог представника.

"Ово је незабиљежено и то је најцрњи и наеклатантнији примјер најгорег увођења вербалног деликта у кривично-правну сферу у БиХ, а сматрали смо да је са неким ранијим системима тако нешто нестало", истакао је Каран.

Он је појаснио да било која мисао, помисао, научни, политички, интелектуални став, став грађана Српске постаје кривично дјело.

"Нажалост, ни то не би била најцрња ствар у свему томе. Најцрња ствар је да је ова одлука високог представника заправо финале вишедеценијске правсудне хајке и међународних и домаћих судова, искључиво усмјерених према Србима када је ријеч о истраживању ратних злочина, односно трагичном сукобу како га је дефинисао Дејтон, грађанском рату у БиХ, у којем су сви подједнако имали жртве", рекао је Каран.

Каран је навео да је, у исто вријеме, ово прекрајање историје и једне матрице на којој посебно бошњачка политичка елита и дио међународне заједнице инсистира - о једној страни као агресору и другој као жртви.

"Ова одлука има искључиво политички карактер и са тог аспекта је и финале правосудне вишедеценијске хајке против српског народа", нагласио је Каран.

Он је рекао да ова одлука представља и негацију свих српских жртава, и свих жртава у протеклом трагичном сукобу и грађанском рату, који се једино тако може окарактерисати.

"Све су жртве подједнаке. Можда нас то највише вријеђа - да српске жртве нису имале подједнак третман од међународне заједнице и тог несретног, непостојећег високог представника. А, оно што је најболније за цијели српски народ је да једном слободарском и антифашистичком народу ставља једно тешко бреме геноцидности", навео је Каран.

Каран је поновио да је међународна комисија утврдила да је у Сребреници био тежак злочин, али не и геноцид, у свом бићу извршења као таквог кривичног дјела.

Он је истакао да ће Република Српска имати јасан и енергичан, недвосмислен и институционални одговор, прије свега Народне скупштине Српске.

"Ја немам дилему да ће тај став бити јединствен, јер је ово удар на цијели српски народ, на Републику Српску. Само се бојим, а вријеме ће показати, да ће они који не мисле добро Српској, злоупотребити ову несретну одлуку непостојећег високог представника против Срба у цјелини и Републике Српске", сматра Каран.

Каран је, уз констатацију да у БиХ не постоји високи преставник, нагласио да за Српску Инцкова одлука нема легитимитет, нити легалитет и са тог аспекта та одлука не постоји.

"За дио Федерације БиХ, односно за неке политичке елите, ће постојати, али за нас не постоји. Болна је и жалосна чињеница да тако неко мисли о српском народу и тако нешто усмјерава према српском народу и Републици Српској", додао је Каран.

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је недавно дао оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана