Каран: Циљ - унитаризација БиХ и доминација бошњачког народа

Срна
Каран: Циљ - унитаризација БиХ и доминација бошњачког народа

Бањалука - Професор уставног права Синиша Каран изјавио је Срни да је Програмска декларација СДА у потпуности усмјерена ка унитаризацији БиХ и доминацији већинског, бошњачког народа над друга два, српског и хрватског.

“Њихов концепт и виђење БиХ, према овој декларацији, је политички процес унитарног уређења и покушај негирања остала два народа. То је апсолутно антидејтонско понашање СДА и у том смислу сви би требало да реагују на овакву иницијативу, па чак и онај дио међународне заједнице и ментора СДА који се тобоже највише залажу за поштивање Дејтонског споразума”, нагласио је Каран.

Он је истакао да ова политичка декларација у којој се СДА залаже за “републику БиХ”, са уставно-правног аспекта говори да СДА жели да мијења уставно уређење БиХ које она већ има.

“Садашњи Устав карактерише БиХ као сложену државну заједницу два равноправна ентитета и три конститутивна народа. Устав је дефинисао ко су носиоци суверенитета земље - а то су ентитети и конститутивни народи”, истакао је Каран.

Професор уставног права је појаснио да је БиХ специфична сложена државна заједница, чију сложеност карактерише мултиетичност, мултикефалност, мултиплицираност, те да се БиХ заснива на два основна принципа - паритет и консензус.

“С тога, иза овакве намјере СДА и помињања 'републике БиХ' стоји јасна намјера промјене облика државног уређења БиХ. То је превелика и озбиљна ствар, јер наводима у овој декларацији руши се комплетан Устав БиХ, уставно-правни поредак и систем на којима БиХ почива. Било која акција на реализацији тог плана била би противуставна, кажњива и, са политичког аспекта, имала би далекосежне посљедице”, указао је професор Каран.

Он је упозорио да би овакав њихов концепт уређења БиХ укинуо Републику Српску и претворио је само у једну територију и ништа више од тога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана