Kапетан Драган слободан од 28. марта

Срна
Foto: Photo credit ©Richard Schneider

БЕОГРАД - Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта упутио је писмо Драгану Васиљковићу познатом као Капетан Драган, исказавши задовољство што ће он у суботу, 28. марта, након 14 година прогона и неправедног боравка у затворима у Аустралији и Хрватској, поново бити слободан човјек.



Линта је у писму Васиљковићу констатовао да је кључни разлог његовог дугогодишњег робијања чињеница да је током рата на подручју данашње Хрватске активно учествовао у одбрани права и слободе крајишких Срба и да се са својим саборцима часно, поштено и поносно борио против усташког режима Фрање Туђмана.

"Због тога сте ушли у историју српског народа као истински патриота и стварни херој без мрље у свом војном дјеловању. Сви, који су вас познавали током рата, добро знају да сте поштовали Женевске конвенције и ратно право, као и да сте посебно водили рачуна да се према заробљеницима поступа на достојан начин у складу са српском војничком традицијом", невео је Линта.

Он је посебно истакао да је Васиљковић показао огромну вољу и упорност да у судском поступку у Хрватској докаже истину о свом ратном путу и своју невиност јер је заиста невин, саопштено је из Савета Срба у региону.

"Нажалост, нисте успјели у томе искључиво због чињенице јер хрватско правосуђе није професионално и независно. У питању је етнички мотивисано правосуђе које има задатак да оправда бесмислену и бруталну лаж да су Србија, ЈНА и крајишки Срби, тобоже, били агресори и злочиначка страна, а Хрвати, тобоже, жртве који су водили ослободилачки рат", рекао је Линта.

Линта је нагласио да бројне чињенице недвосмислено показују да је главни кривац за рат био усташки режим Туђмана чији је циљ био убијање и масовно протјеривање крајишких Срба са њихових вјековних огњишта и стварање етнички чисте хрватске државе.

"Сваком разумном човјеку је јасно да сте осуђени у класичном монтираном политичком процесу на основу лажних доказа само зато јер сте били један од симбола отпора крајишких Срба хрватским злочиначким паравојним формацијама", рекао је Линта.

Он је нагласио да Васиљковићу у монтираном судском процесу нису доказали ниједну тачку из оптужнице, те да је Капетан Драган једини затвореник у Хрватској који је остао у затвору до посљедњег дана, и то у незаконитој изолацији.

"Трагична је чињеница да у хрватским затворима и даље труне велики број часних српских патриота само зато што су Срби. Била ми је част што сам посјетио вас и генерала Борислава Ђукића у сплитском затвору Билице марта 2016. године", навео је Линта у писму Васиљковићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана