Капетан Драган: Моја борба за правду тек почиње

Срна
Капетан Драган: Моја борба за правду тек почиње

БЕОГРАД - Драган Васиљковић, познат као Капетан Драган, рекао је у интервјуу Срни да након 13,5 година затвора у Хрватској његова борба за правду тек почиње.

Васиљковић  је прије четири дана пуштен је из затвора у Лепоглави и протјеран из Хрватске гдје је осуђен за ратни злочин.

- Сва локална средства морају да се исцрпе. Тужба је сада пред Уставним судом Хрватске. Они то одуговлаче. Међутим, они су се преварили. Морали су да донесу одлуку бар један дан пре мог пуштања на слободу. Пошто ту одлуку нису донели, мени је ускраћено право на суђење. Тако ми то сада терамо пред Комитетом УН - наглашава Васиљковић.

Он наводи да је његов тим већ раније поднио тужбу за неоправдано дуго држање у затвору без оптужнице.

- Једанаест година провео сам у затвору без икакве оптужнице и наравно без икакве кривице. То је светски рекорд. То је дуже него Нелсон Мандела, Ганди... Сви заједно нису провели једанаест година у затвору без оптужнице као што су Хрвати држали мене тамо. Они су имали шест месеци времена да одговоре на то. Прошао им је тај рок. Нису одговорили. Тако да ће УН сада донети пресуду искључиво на наш захтев без да се чује њихов -појашњава Васиљковић.

Он истиче да је то само један дио.

- Поред тога, ми имамо одштетни захтев од неких 40 милиона долара против Аустралије, а после ћемо видети колики ће бити одштетни захтев против Хрватске. Тако да се озбиљно припремамо за то. Постоји ту озбиљан тим адвоката на свим континентима - закључио је Васиљковић.

Коментаришући то да му је Хрватска забранила улазак на њену територију на 20 година, Васиљковић је рекао да није имао никаву намјеру ни да иде тамо.

Капетан Драган најављује и ангажовање у политици са циљем да би помогао Србима у хрватским затворима.

- Српске затворенике у Лепоглави ноћу буде на сваких 60 минута и не дају им право ни на сан – истакао је Васиљковић додавши да је то страшно и злочиначко понашање и да ће учинити све да помогне тим људима

Он наглашава да Србија и предсједник Србије Александар Вучић упорно покушавају да поступају људски у многим ситуацијама, као што је на примјер у Сребреници, гдје је он нападнут, али да то не налази на реципроцитет.

Капетан Драган прве дане слободе у Београду проводи у изолацији због епидемије вируса корона и поручује да дисциплина у вријеме короне више није опција коју неко хоће или неће - него је то нешто што се једноставно мора да би народ физички и ментално опстао.

- То је морална и људска обавеза да морамо бити дисциплиновани јер ако не будемо били лоше нам се пише. Ја себе доживљавам као узорног грађанина и ја ћу то испоштовати до посљедњег дана - сматра Васиљковић.

Он наводи да је од 23. маја 2019. години био у потпуној затворској изолацији тако да боравак у београдском стану, уз могућност да изађе на балкон, да телефонира и користи рачунар, не сматра никаквом жртвом.

- Када бисмо ми само некако научили да будемо дисциплиновани месец дана, тај вирус би нестао. Једноставно би нестао, али је тешко да ми будемо такви, јер нисмо такви. Када год пожелите да напустите изолацију, сетите се да можда угрожавате нечији живот, а можете спасити живот тако што ћете остати унутра - поручује Васиљковић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана