Капело: Одати признање за храброст српском народу

Срна
Капело: Одати признање за храброст српском народу

ДОБОЈ – Предсједник Фондације “Халијард” Џон Капело рекао је данас у добојском селу Бољанић да не смију бити заборављени хероји који су прије 77 година учествовали у акцији “Халијард”.

“Морамо одати признање онима који су били храбри, а предводио их је генерал Драгољуб Михаиловић. Српски народ и четници су уложили огроман напор и снагу како би заштитили савезничке пилоте”, рекао је Капело на обиљежавању 77 година од акције “Халијард - ваздушни мост” у којој је спасено више од 500 пилота, а у селу Бољанић њих 60.

Он сматра да мора да буде саграђен споменик у знак сјећања на акцију “Халијард”.

“Морамо повезати породице, грађане, мостове између САД и Републике Српске”, истакао је он.

Преживјели потомак породица које су учествовале у спасавању пилота Васкрсије Јанковић каже да је српски народ са Озрена показао доброту и херојство.

“Драго ми је што смо данас овђе јер ова акција не смије бити заборављена. Убијеђен сам да ћемо се и даље окупљати, јер наше претке не смијемо заборавити”, додао је Јанковић.

У селу Бољанић код Добоја данас се обиљежава 77 година од акције савезничких пилота “Халијард - ваздушни мост” у којој је спасено више од 500 пилота, а у овом селу њих 60.

Операција “Ваздушни мост”, како је још зову, била је највећа операција спасавања америчких војника изван линија фронта 1944. и 1945. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана