Канцеларије и паркинзи прогутали 30 милиона КМ

Ведрана Кулага
Канцеларије и паркинзи прогутали 30 милиона КМ

Бањалука - За закуп просторија и изнајмљивање паркинга за потребе институција БиХ лани је потрошено око 30 милиона марака, а највише је коштао Министарство одбране, док је за паркинг највише потрошила Служба за заједничке послове институција БиХ.

Наведено је то у одговору на питање посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Славка Јовичића који је на посљедњој сједници утврдио Савјет министара БиХ.

Институције БиХ су, према подацима Савјета министара, за закуп просторија лани потрошиле 29,09 милиона, а за паркинг око пола милиона марака.

Милионски закупи

Од 74 институције на нивоу БиХ, њих пет је за закуп издвојило милионске износе, а на челу колоне налази се Министарство одбране. Ово министарство је за закуп просторија потрошило око 8,8 милиона марака.

Друга најрастрошнија институција када је закуп у питању је Министарство иностраних послова (МИП).

- МИП је током прошле године за закуп просторија потрошио 5,3 милиона КМ, што је за око 230.000 више у односу на 2010. годину - наведено је у овој информацији.

Ова министарства по трошковима за закуп просторија прате Агенција за идентификациона документа, Дирекција за цивилно ваздухопловство и Управа за индиректно опорезивање (УИО).

Агенција за идентификациона документа лани је из буџета за закуп дала више од 2,1 милион марака, док су Дирекција за цивилно ваздухопловство и УИО потрошиле појединачно више од 1,5 милиона КМ.

- Дирекција за цивилно ваздухопловство је за закуп дала 1,7 милиона, док су трошкови УИО прешли 1,6 милиона КМ - наводи се у информацији.

Листу првих пет највећих потрошача по основу закупа закључују Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) и Обавјештајно-безбједносна агенција (ОБА). Закуп је из буџета СИПА “исисао” 917.000 марака, док је ОБА за исте намјене потрошила више од пола милиона КМ.

По неколико хиљада марака за закуп институција БиХ лани су, између осталих, потрошили и Предсједништво БиХ, канцеларије омбудсмана за људска права и за ветеринарство, Централна изборна комисија, Гранична полиција и Институт за интелектуално власништво.

Укупно 16 институција за закуп просторија лани је дало мање од 100.000 марака. Међу овим институцијама налазе се, између осталих, Правобранилаштво, Генерални секретаријат Савјета министара, Агенција за државну службу и агенције за осигурање и антидопинг контролу.

Паркирање

Поред милиона, који су лани потрошени за закуп просторија, институције троше огроман новац и за паркирање. Паркирање скупоцјених државних аутомобила коштало је пореске обвезнике 480.000 марака. Према буџету институција БиХ јасно је да штедње на тој позицији неће бити ни ове године, јер је за паркинг планирано око 522.000 марака.

Највише новца за паркинг простор потрошила је Служба за заједничке послове БиХ - више од 118.000 марака, а слиједе УИО са 93.000 и ОБА са потрошених 86.000 марака.

Регулаторна агенција за комуникације лани је за паркирање дала 48.000 марака, МИП 16.000, док је Министарство одбране на дну листе са 2.400 марака.

Институције БиХ потрошиле су лани више од 900 милиона марака, а највише новца је отишло за бруто плате и накнаде запослених за које је издвојено око 650 милиона.

Позитивне нуле

Иако је лани дио институција БиХ потрошио хиљаде марака на изнајмљивање паркинг простора, постоје и оне институције које лани нису ни марке дале за ове намјене.

Са “позитивним нулом” је 39 институција, а међу њима су и Парламент БиХ, ВСТС, Тужилаштво, одређене агенције, дирекције, министарства и центри.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана