Канцеларија за ревизију поново указала на мањак финансијске дисциплине на нивоу БиХ: Више новца, мање контроле

Ведрана Кулага Симић
Канцеларија за ревизију поново указала на мањак финансијске дисциплине на нивоу БиХ: Више новца, мање контроле

САРАЈЕВО - Канцеларија за ревизију институција на нивоу БиХ поново је упозорила руководиоце разних министарства, канцеларија, агенција и других субјеката да би финансијска дисциплина требало да буде много боља, а из Парламента истичу да вапаје тог типа слушају сви дуже од деценије, те да нема ефекта јер је одговорност на још нижој степеници.

У извјештају о активностима Канцеларије у прошлој години наведено је да онима чије пословање и понашање ревидирају обавезно дају препоруке за отклањање уочених неправилности и слабости, како би се оне отклониле и не би понављале у наредном раздобљу, с циљем унапређења пословања.

Институције на нивоу БиХ годишње за текуће трошкове потроше више од 850 милиона КМ, а ревизори истичу да се током праћење реализације датих препорука фокусирају на то да ли надлежни исправљају недостатке, а не да ли су наведене препоруке усвојене.

- Некад је тешко прецизно утврдити одговорност за реализацију препорука јер је различита и односи се на различите субјекте, што је посљедица непостојања системских рјешења, недостајућих законских и подзаконских аката, као и неусвојених стандарда понашања и потрошње - наведено је у ревизорском извјештају о раду.

Кроз појединачне извјештаје за 2019. за 75 институција дате су 483 препоруке, што је на нивоу бројке од годину раније, а реализација је на око 58 одсто.

- Анализирајући препоруке и њихову реализацију кроз више година може се рећи да се углавном реализују оне које захтијевају рад саме институције којој је препорука дата. Реализованих препорука је више и код мањих буџетских корисника који имају једноставније пословне процесе и мањи буџет, за разлику од оних већих који имају сложенију организацију и више запослених - став је ревизора, који су увјерени да би, спровођењем у дјело препорука, била знатно повећана финансијска дисциплина и одговорност у располагању новцем из заједничке касе.

О раду Канцеларије, која постоји пуне двије деценије, те о пропустима које евидентира и препорукама годинама трају расправе и у Парламенту БиХ, у којем још нису пронашли ефикасан модел да натјерају све да поштују оно што им ревизори нареде. Предсједавајућа Комисије за финансије и буџет Дома народа Душанка Мајкић за “Глас Српске” подвлачи да годинама прати ову област и да су помаци веома блиједи.

- Многе институције уопште не реагују на ревизију и препоруке јер знају да нема санкција, а неке би требало да буду политичке природе. Међутим, још нисмо у тој фази - истакла је Мајкићева.

На питање када ћемо доћи до тога, имајући у виду године у којима се само казује да нема санкција, оцијенила је да је стање такво какво је.

- Једна, двије институције се на тренутак одмакну од тог најгорег мишљења са резервом, уз скретање пажње, али идуће године заузму редовна мјеста. Битно је истаћи да се ту ради о највећим буџетским корисницима, гдје има највише проблема, али и новца, док су се оне институције са мањим буџетима довеле у неки ред - закључила је Мајкићева.

Неке од вишегодишњих замјерки

* недовољно развијен систем контрола

* истекли мандати руководилаца

* недовољно транспарентан процес запошљавања

* неефикасна реализација вишегодишњих капиталних пројеката

* слабости у поступцима јавних набавки

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана