Кампања за локалне изборе у БиХ почиње 16. октобра: РАК упозорио медије да се понашају у складу с правилима

ГС
Кампања за локалне изборе у БиХ почиње 16. октобра: РАК упозорио медије да се понашају у складу с правилима

САРАЈЕВО - Службени почетак изборне кампање за локалне изборе у БиХ је 16. октобар и она ће трајети 30 дана. У складу с тим, непосредно обраћање политичких субјеката, као и емитовање плаћеног политичког оглашавања почиње у периоду од 30 дана прије дана избора, односно 16. октобра.

Саопштила је то данас Регулаторна агенција за комуникације(RAK)  БиХ и упозорила на обавезу поштивања Поглавља 16. Изборног закона БиХ и Правилника о медијском представљању политичких субјеката у периоду од дана расписивања избора до дана одржавања избора, а у вези са одржавањем локалних избора у БиХ 15. новембра.

Обавеза покривања изборних активности током избора односи се на све пружаоце аудиовизуелних медијских услуга и медијских услуга радија у БиХ.

- Пружаоци аудиовизуелних медијских услуга и медијских услуга радија обавезни су доставити Агенцији распоред планираних изборних програма најкасније седам дана прије почетка изборне кампање, као и важеће цјеновнике маркетиншких услуга најкасније 15 дана прије почетка изборне кампање - наводе из РАК-а БиХ.

Изборна тишина почиње 24 часа прије отварања бирачких мјеста, односно 14. новембра у седам часова и траје до њиховог затварања.

- Агенција овим путем позива све телевизијске станице да праћење изборне кампање, односно своје изборне програме у највећој могућој мјери учине приступачним особама са оштећењем слуха, као и слијепим и слабовидим особама. У програмима попут изборних хроника и политичких дебата, те непосредном обраћању политичких субјеката, препоручује се осигурати тумачење на знаковни језик или титловање - наводе из РАК-а БиХ. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана