Камп у Живиницама “затвара” Липу?

Ведрана Кулага Симић
Камп у Живиницама “затвара” Липу?

САРАЈЕВО - Нови привремени прихватни центар за илегалне мигранте би могао да буде формиран на територији општине Живинице, а тај потез би у завршници могао довести до растерећења на локацији Липа, у Унско-санском кантону, или чак до стављања катанца на тај камп.

Након што је недавно, само на основу одлуку локалне и кантоналне власти, без консултација са нивоом БиХ који је надлежан за то, затворен прихватни центар “Бира” у Бихаћу, велики број илегалних миграната је измјештен у камп у Липи, српском селу које се налази на рубу Босанског Петровца, што је изазвало страх код мјештана, а задовољни нису ни сами мигранти јер их је ту више него што капацитети дозвољавају.

У Министарству безбједности БиХ потврђено је “Гласу Српске” да би у БиХ, на иницијативу Делегације ЕУ у БиХ, а од стране аустријске Владе, требало да стигне 135 контејнера за смјештај око 2.500 илегалних миграната.

- Ново насеље за смјештај би требало да буде организовано на простору неперспективне војне имовине у мјесту Циљуге, општина Живинице, а након одлуке федералне Владе о уступању простора Министарству безбједности БиХ за те потребе - каже саговорник “Гласа Српске” из Савјета министара.

Он је оцијенио да је тренутно тешко квалификовати какав ће то бити камп или центар, да ли привременог карактера, али сматра да ће вјероватно да буде привремени прихватни центар, што би могло довести и до затварања Липе.

- И мигранти су људи који, додуше, нелегално бораве на подручју БиХ, али им се, кад су већ ту, морају обезбиједити барем минимални услови за живот, што се и намјерава овом иницијативом - закључио је саговорник “Гласа”.

БиХ готово три године мучи велике муке са мигрантима који, у намјери да се дочепају тла ЕУ, нелегално улазе на њену територију и то нерадо бивају “заробљени”.

Најјачи притисак од почетка трпи Унско-сански кантон због близине са ЕУ, а план проширења прихвата мигранта у кантонима прије неколико дана је потврдио и сам министар безбједности БиХ Селмо Цикотић. Тада је истакао да су за то обезбијеђена средства те да чека састанак са премијером ФБиХ Фадилом Новалићем и предсједавајућим Савјета министара БиХ Зораном Тегелтијом. На питање медија који је трећи кантон, уз сарајевски и УСК, гдје су тренутно мигранти смјештени, није одговорио, образлажући то још није прихваћен тај план и споменуто проширење на трећи кантон.

Међународне организације годинама шаљу новац БиХ како би ублажила посљедице мигрантске кризе, а само од јануара до краја јула ове године је искеширано више од 30 милиона КМ. Њихови представници су бурно реаговали након одлуке у УСК-у да затворе “Биру”, те због пријетњи да та судбина чека и “Мирал”. И тада су нагласили да то БиХ води у хуманитарну катастрофу јер је камп “Липа” попуњен и није опремљен за зимске услове, а попуњени су и капацитети у Сарајеву.

Пакистан

БиХ и Пакистан потписали су почетком мјесеца Споразум о реадмисији који би требало да обезбиједи лакшу депортацију илегалних миграната када они илегално уђу у БиХ настојећи да се “балканском рутом” домогну Хрватске, односно ЕУ. То би требало да их, према мишљењима многих, одврати од доласка у БиХ, а у плану је потписивање таквих докумената са још неким земљама из којих мигранти пристижу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана