Калужа: Вратити се у БиХ прије истека периода дозвољеног боравка

Срна
Калужа: Вратити се у БиХ прије истека периода дозвољеног боравка

БАЊАЛУКА - Генерални конзул БиХ у Франкфурту Лучиано Калужа изјавио је Срни да држављани Републике Српске и БиХ којима истиче право на боравак у Њемачкој, безвизни боравак и остале врсте боравка за чије продужење не постоји правни основ, треба да се врате у БиХ прије истека периода дозвољеног боравка.

“Уколико у постојећим околностима ограничења у међународном саобраћају сви покушаји изналажења могућности путовања у БиХ остану без успјеха, потребно се обратити надлежној имиграционој канцеларији у мјесту боравка, прије истека важећег права на боравак”, рекао је Калужа и додао да су за регулисање права на боравак у Њемачкој надлежне имиграционе канцеларије савезних покрајина ове државе.

Он је додао да држављани Републике Српске и БиХ који у Њемачкој бораве по основу безвизног режима, до 90 дана, надлежној имиграционој канцеларији треба да доставе личне податке /име, презиме, дјевојачко презиме, пол, датум и мјесто рођења, држављанство, број пасоша/, ради регулисања даљег права на боравак.

“Са овом пријавом се покреће поступак, што резултира да се тренутни боравак сматра допуштеним до доношења одлуке надлежне имиграционе канцеларије. Захтјев за регулисање даљег права на боравак потребно је у штампаној или другој форми имати уз пасош, те их предочити у случају контроле или приликом напуштања Њемачке”, истакао је Калужа.

Он је нагласио да држављани Републике Српске и БиХ који у Њемачкој бораве по основу “Д” визе или дозволе боравка, такође, треба да поднесу захтјев за продужење права на боравак надлежној имиграционој канцеларији у мјесту боравка.

“Уз захтјев је потребно доставити личне податке, навести врсту захтјева и број предмета уколико постоји. До доношења одлуке надлежне имиграционе канцеларије по захтјеву, задржава се право на боравак по основу претходно издате визе или одобрења боравка”, рекао је Калужа.

Он је додао да је захтјев за продужење права на боравак потребно у штампаној или другој форми имати уз постојећу визу/дозволу боравка и пасош, те их предочити у случају контроле.

Калужа је додао да су, с обзиром на тренутне околности изазване пандемијом вируса корона, капацитети канцеларија ограничени, те надлежни органи Њемачке упућују на претходно информисање и остваривање контакта посредством интернет странице канцеларије, односно комуникацију посредством имејла.

“У том смислу, све врсте тих захтјева надлежним имиграционим канцеларијама могу се поднијети путем имејла”, истакао је Калужа.

За све додатне информације и појашњења држављани Републике Српске и БиХ могу се обратити на дежурни број телефона Амбасаде БиХ у Берлину +49 178 6949937 или имејла [email protected] , број телефона Генералног конзулата БиХ у Минхену +49899828064 или имејла [email protected] , број телефона Генералног конзулата БиХ у Франкфурту +496990748640 или имејла [email protected] , те број Генералног конзулата БиХ у Штутгарту +4971125383910 или имејла [email protected]

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана