Калинић: Шварц-Шилинг је пропустио прилику да учини нешто добро за БиХ

Г.С.
Калинић: Шварц-Шилинг је пропустио прилику да учини нешто добро за БиХ

Кристијан Шварц-Шилинг пропустио је своју прилику да уради нешто добро за БиХ. Заговарао је идеју ревизије Дејтонског мировног споразума и централизације БиХ, на штету Републике Српске и у корист само једног народа.

Тако је некадашњем Високом представнику у БиХ, који сматра да нема рјешења на Балкану без уплитања САД-а, одговрио савјетник српског члана Предсједништва БиХ, и некадашњи предсједник Народне Скупштине Републике Српске, Драган Калинић. Шварц-Шилинг сматра да би Европа и Сједињене Америчке Државе требало више да се укључе у процесе на Западном Балкану. Који је прави разлог свега што говори некадашњи високи представник знаће се онда када се заврше избори у Америци, каже Калинић за АТВ.

"Ми никада нисмо потцјењивали значај САД и Европе у рјешавању конфликта на Балкану као и у стварању ДМС. Али парадоксално је да су након Дејтона и једни и други мирно гледали, па и подстицали праксу високих представника да на силу ревидирају оригинално слово овог Споразума. И то у корист само једне стране у БиХ. Изнад свега би било најбоље да се БиХ препусти својим легалним и легитимним политичким актерима, да се укине паразитски ОХР и да се донесу неке коначне, трајне одлуке", рекао је Драган Калинић, савјетник српског члана Предсједништва БиХ.

Како суди "рука правде" ОХР-а, заједно са десетинама функционера у Републици Српској осјетио је и Калинић, који је смијењен за вријеме мандата Педија Ешдауна. Тада је дескетковано републичко руководство, а бројне надлежности пренесене су на заједнички ниво. У таквој држави, каже српски члан Предсједништва БиХ, нико није задовољан. 

"Међународна заједница предвођена тим криминалцима Високим представницима је још незадовољнија јер није успјела да реализује своје плнове који иду за тим да се уништи Република Српска, смањи њена снага, да се идентитет народа ослаби и много чега другог што су радили. Тако да нико овдје ничим није задовољан. И ту некако траљаво се провлачи, живи", истакао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ. 

Шварц-Шилинг и након скоро 15 година од свог ангажмана у БиХ, коментарише политичке прилике, али и ратна дешавања, па је тако војно-полицијску акцију хрватске војске у којој је према подацима српског Комесаријата за избјеглице, убијено 1.856, а протјерано 250 хиљада Срба, назвао једним од најважнијих момената у бившој Југославији.  

"Хрватска војна офанзива "Олуја", која је услиједила након тога (4. - 8. августа 1995.) донијела је војну прекретницу и била је један од најважнијих момената рата у бившој Југославији. Хрватска војска је у њој ослободила дијелове Хрватске које су били окупирали Срби, босанска је ослободила подручја на западу Босне. "Олуја" је окончала рат између двије бивше југославенске републике, а не НАТО", рекао је Кристијан Шварц-Шилинг, високи представник у БиХ од 2006. до 2007. године. 

Кристијан Шварц-Шилинг током свог мандата, више пута искористио је бонска овлашћења. Недавно је изјавио да је имао намјеру да смијени Милорада Додика са мјеста предсједника Владе Републике Српске. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана