Калинић: Крајишник до посљедњег тренутка имао на уму српско јединство

Срна
Калинић: Крајишник до посљедњег тренутка имао на уму српско јединство

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Бивши предсједник Народне скупштине Републике Српске Драган Калинић изјавио је Срни да је Момчило Крајишник до посљедњег тренутка имао на уму српско јединство, јер је искрено био убијеђен да се само тако може одупријети свим замкама и супроставити опасностима које су вребале, а и данас вребају и пријете српском народу.

- До задњег часа сматрао је да то и код нас Срба није немогућа мисија - рекао је Калинић који је на функцији предсједника парламента Републике Српске наслиједио Крајишника одмах након потписивања Дејтонског мировног споразума.

Калинић је нагласио да је то за њега била част, израз повјерења руководства Републике Српске и велико бреме одговорности, додавши да је њега и Крајишника везивало 30 година познанства, искреног пријатељства и учешћа у бурним ратним и послијератним догађајима који су потресали Републику Српску.

- Момчило Крајишник је на мјесту првог предсједника парламента Српске високо поставио љествицу парламентарног рада и инаугурисао специфичан начин руковођења Народном скупштином по чему је био познат у народу. Подједнако је уважавао и посланике владајућих странака и опозиције. Поред осталог, и у ратним условима омогућавао је да се одржи оптимални ниво демократије и сучељавају различита мишљења о судбоносним питањима за Српску и опстанак нашег народа на овим просторима - истакао је Калинић поводом смрти Момчила Крајишника.

Према његовим ријечима, Крајишник је међу најзаслужнијима што је непосредно пред трагични сукоб у БиХ успио да политички пробуди и такозване грађанске Србе, те да их увјери да је сада њихово мјесто под једним кровом са својим народом у тешком времену које долази.

Калинић је нагласио да је у парламенту који је водио Момчило Крајишник било мјеста и за, како каже, тврдокорне есдесовце, али и за реформисте, посткомунисте, либерално оријентисане Србе и друге.

- Он је био једна врста нашег политичког стожера и истински стваралац Републике Српске. Имао је јаке нерве да свакога саслуша и уважи а да опет на крају посебном политичком вјештином, заиста само њему својственом, уз шарм али и неопходну чврстину постигне стратешки циљ који је зацртао - рекао је Калинић.

Он је нагласио да је Крајишник био храбар, "тврд" лидер и преговарач, по потреби и лукав, али истовремено неизмјерно добар човјек, српски домаћин, брижан отац, брат и супруг који је са обје ноге чврсто стајао на земљи.

- Отишао је, ипак, прерано. На нама је да у овим тешким тренуцима будемо уз његове најближе и да га достојанствено испратимо на посљедњи "службени пут", јер то несумњиво заслужује - истакао је Калинић.

Први предсједник Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајишник преминуо је јуче у Бањалуци од посљедица заразе вирусом корона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана