Калабухов: Позив свима у БиХ да одбаце причу о малигном руском утицају

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА- Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов позвао је све у БиХ да одбаце приче о малигном руском утицају, те истакао да у вези са питањем увођења санкција Русији од БиХ нема и није било никаквих одлука релевантних институција.

"Видјели смо и неке изјаве у БиХ, Бриселу и у сусједним земљама што се тиче овог питања. Мислимо да сви који тако кажу, имају своје политичке циљеве, а за нас ствар је једноставна - мислимо да то није техничко, то је базично питање о коме мора бити консензус у БиХ, а видимо да га нема и није ни било никакве одлуке релевантних институција", рекао је Калабухов за РТРС.

Калабухов је нагласио да БиХ није на листи непријатељских земаља Русије, већ је сматрају пријатељском, као и да је његова земља заинтересована за стабилност, дијалог, компромис у БиХ и за пријатељске односе Русије и БиХ.

Он је поновио да Руска Федерација санкције сматра нелегитимним и да су оне у ствари и разлог турбуленција које сада постоје у Европи и генерално у свијету.

"Мислимо да у таквој ситуацији свака политичка партија у БиХ и сваки политичар морају дјеловати, не на бази неких одлука које су биле прије десет година, већ узимајући у обзир данашње стање", рекао је Калабухов.

Он је истакао да треба дјеловати са позиције заштите националних и интереса грађана БиХ.

Калабухов је поновио да је Руска Федерација позиционирала БиХ као пријатељску земљу и да постоје различити механизми сарадње, напоменувши да су постојали неки разлози да ти механизми до сада нису кориштени довољно ефикасно.

"Има потенцијала за развој у различитим доменима у индустрији, пољопривреди, култури, тако да има перспективе за добар и конструктиван развој наших билатералних односа", рекао је Калабухов.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана