Калабухов отворио изложбу о хероинама Великог отаџбинског рата

Срна
Калабухов отворио изложбу о хероинама Великог отаџбинског рата

БАЊАЛУКА- Амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов отворио је у Бањалуци изложбу фотографија и докумената „Жене хероине Великог отаџбинског рата (1941-1945) - Рат нема женско лице“, која представља свједочанство о значају и доприносу жена побједи у Другом свјетском рату.

Изложба је отворена поводом 76 година од побједе над фашизмом, а њен значај је, како је истакао Калабухов, у томе јер посматра период Великог отаџбинског рата из неуобичајеног угла.

-Често говоримо о подвигу војника, о војној сили - другим ријечима управо о мушком лицу те војне акције, а врло је битно да се сјетимо ко је чувао позадину, ко је омогућио да преживимо, напредујемо и на крају побиједимо. То су наше драге даме - рекао је Калабухов приликом отварања изложбе.

Он је напоменуо да има и жена које су прошле кроз рат, које су се бориле на фронтовима, управљале борбеним авионима, радиле као медицинске сестре, те нагласио да свима њима данас одају почаст.

Предсједник Удружења „Глас Републике“ Миле Аљетић рекао је да изложба на својеврстан начин даје допринос његовању културе сјећања и памћења и представља упечатљив извјештај о прошлим временима која су утицала на судбину читаве цивилизације, као и свједочанство о значају и доприносу жена побједи.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић указала је на потребу да се истиче улога жена у рату и допринос који су дале својим дјеловањем у превазилажењу недаћа које је са собом носио Други свјетски рат.

-Ово је показатељ да је и у области културе потребно истаћи колико су жене и јаке личности, које могу да се изборе са разним недаћама, нарочито у ратним борбама - навела је Тривићева.

Она је додала да је неопходно чувати сјећање и на српске жене, које су оставиле трага кроз историју, те дале допринос слободи у којој се данас ужива.

Изложба „Жене хероине Великог отаџбинског рата (1941-1945) - Рат нема женско лице“, организовали су Удружење „Глас Републике“ и Амбасада Русије у БиХ, а отворена је у Музеју Републике Српске и биће постављена до краја мјесеца.

Присуствовали су јој министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Душко Милуновић, потпредсједник Народне скупштине Милан Петковић, шеф српског клуба посланика у Представничком дому Парламента БиХ Ненад Стевандић, те други званичници и грађани.

Октивена спомен-биста

Поводом обиљежавања Дана побједе над фашизмом, 9. маја, која је означила завршетак Другог свјетског рата у Европи данас је у Бањалуци свечано откривена спомен-биста совјетског војсковође и маршала Георгија Константиновича Жукова.

Спомен бисту на Тргу палих бораца открили су Игор Калабухов и градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

Калабухов је рекао да му је драго што је баш у петак, када се обиљежава Дан оружаних снага Руске Федерације у Бањалуци, те да је ипак највећи разлог откривање ове бисте.

-Велика ми је част да присуствујем историјском догађају за Бањалуку и за нас, а то је отварање бисте истакнутног војсковође, маршала Совјетског Савеза, како га ми зовемо „маршала побједе“ Георгија Константиновича Жукова. Памћење његове улоге и хероизма се пажљиво чува у Русији, а ова биста је убједљив доказ да је Жуков битан и за српски народ - навео је Калабухов.

Иницијативу да Жуков добије своју бисту, заједно су поднијели Градска управа Бањалука и Градски одбор СУБНОР-а Бањалука.

-Имамо прилику да истакнемо слободарску традицију братских народа, руског и српског. Наша заједничка борба на страни права и правде обавезује нас да, уз вјечиту захвалност, чувамо успомену на славне дане антифашистичке борбе - нагласио је Станивуковић.

Истакао је да је откривање бисте маршалу Жукову израз дубоког поштовања и нераскидивог пријатељства два народа, који су трајно повезани заједничким историјским насљеђем, културом и вјером.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана