Калабухов: Не планирам сарадњу са Шмитом

Срна
Foto: Klix.ba

САРАЈЕВО - Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов изјавио је да не планира сарадњу са Кристијаном Шмитом, јер га не сматра високим представником у смислу члана седам Повеље УН.

Калабухов је рекао да постоји одређена аура око ОХР-а, те да га само треба демистификовати.

"Слободно се обратите Шмиту захтјевом да се покрене директан пренос састанака у ОХР-у. Ако постоје преноси уживо са сједница Савјета безбједности УН, зашто се то онда не односи на ОХР, поготово када ради за добробит грађана БиХ?", питао је Калабухов у интервјуу за портал "Кликс".

Руски амбасадор сматра да људи у БиХ треба да погледају неколико сједница и формирају своје мишљење о ОХР-у.

Одговарајући на питање да ли је БиХ, односно Република Српска, "посљедњи бастион руског утицаја у Европи", Калабухов је указао да се у ријечи "посљедњи" осјећа фатализам.

"Република Српска је ентитет у саставу БиХ, који има широка уставна овлаштења. Исто као и Федерација БиХ. Не стварамо 'упоришта пројекције моћи', већ настојимо проширити круг пријатеља наше земље", рекао је Калабухов.

Коментаришући одлуку политичких представника из Републике Српске да не учествују у раду институција БиХ, Калабухов истиче да Срби, као конститутивни народ, у складу са Анексом четири Дејтонског споразума, могу, на основу демократске процедуре, доносити одлуке које задовољавају интересе српског народа у БиХ.

"То се односи и на друге конститутивне народе, чијом је сувереном вољом била створена модерна држава БиХ. С друге стране, наравно, било би боље да се одлуке доносе у заједничким структурама БиХ на основу постигнутих компромиса", додао је Калабухов.

Он сматра да су за стабилан развој БиХ потребна два услова, од чега је први потпуно уклањање утицаја спољних фактора на стање у БиХ, било у облику "доказаних пријатеља", ОХР-а или такозване амбасадорократије.

"Други услов је отворен и миран дијалог унутар БиХ, уз учешће конститутивних народа, свих грађана земље. Уз то, нема потребе прилагођавати га неким спољним условима, чак и најугледнијих структура", рекао је Калабухов.

Руски амбасадор је напоменуо да би народи БиХ сами требали развити такве облике суживота који одговарају њиховом савјесном разумијевању историје, менталитету и особинама, додајући да је то једина гаранција будућности БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана