Какве посљедице може да изазове одлука ДНС-а да пређе у опозицију: Двотрећинска већина није угрожена

Дарко Момић
Какве посљедице може да изазове одлука ДНС-а да пређе у опозицију: Двотрећинска већина није угрожена

БАЊАЛУКА - Најозбиљније питање које се намеће након одлуке Предсједништва ДНС-а да раскине односе са владајућом коалицијом и пређе у опозицију јесте како ће се та странка постављати у случају да српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, као што је урадио неколико пута до сада, покрене вето и затражи посебну сједницу Народне скупштине РС.

С обзиром на то да без седморице посланика ДНС-а не постоји потребна двотрећинска већина, то значи да би, у случају да ДНС потпуно промијени курс и одлучи да буде “љута” опозиција СНСД-у и њеном лидеру, у питање могао доћи и витални интерес Републике Српске.

Лидер ДНС-а Ненад Нешић јуче је био недоступан, а већина функционера његове странке није одговарала на наше позиве. Потпредсједник ДНС-а Радислав Јовичић каже да ова странка, без обзира на одлуку да пређе у опозицију, никада својим дјеловањем неће довести у питање витални интерес Републике Српске.

- Став Колегијума и Предсједништва ДНС-а је да ће увијек давати подршку српском члану Предсједништва БиХ када год буде прегласан и када год покрене вето за заштиту виталног националног интереса. То је чврст и принципијелан став ДНС-а као једине политичке партије чији функционери никада нису дигли руку ни за једну одлуку којом су преношене надлежности са Републике Српске на БиХ - каже Јовичић за “Глас Српске”.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС Игор Жунић каже да не сумња да ће ДНС дати подршку када дође до потезања виталног интереса.

- Колико знам, њихов генерални став, а до сада су га потврдили неколико пута, јесте да српски члан Предсједништва не смије бити прегласаван и да ће сваки пут подржати одлуку коју он донесе. О том питању, о питању виталног интереса Републике Српске никада нисмо имали проблема са ДНС-ом и вјерујем да ће тако и остати - каже Жунић за наш лист.

О изласку ДНС-а из владајуће коалиције говорио је и предсједник ДЕМОС-а Недељко Чубриловић. Он је рекао да вјерује да носилац коалиционог договора зна шта треба да уради након одлуке ДНС-а.

- Нисам до краја упознат са том одлуком, јер је ријеч о одлуци друге политичке опције. Кад будемо имали укупне одлуке свих коалиционих партнера, можемо говорити да ли то иступање може имати неких посљедица. Вјерујем да носилац овог коалиционог договора зна шта треба да уради - рекао је Чубриловић.

Цвијановић

Потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић оцијенила је јуче да излазак ДНС-а из владајуће коалиције не може да поремети изборни процес, нити даљи развој и изградњу Републике Српске. Она је истакла да владајућа коалиција наставља да функционише.

- Наравно, говорим о свима онима који желе да буду у коалицији, њих је већ много и очекујемо добре изборне резултате и сарадњу која ће бити јача на локалном и на републичком нивоу, те на нивоу БиХ - додала је Цвијановићева.
Функционери на леду

Након одлуке врха ДНС-а о иступању из владајуће коалиције, бројни функционери ове странке нашли су се на леду. Највише позиционирани функционери ове странке су министри саобраћаја и веза Ђорђе Поповић и управе и локалне самоуправе Сенка Јујић, те министар за људска права и избјеглице БиХ Милош Лучић.

Поред њих, на високим функцијама су в.д. директора “Жељезница РС” Славко Глигорић, директор Опште болнице у Приједору Мирко Совиљ, затим в.д. директора Секретаријата за расељена лица и миграције Марко Аћић, као и низ других функционера ДНС-а. Састанак владајуће коалиције на којем је требало да буде анализирана одлука ДНС-а и одлучено о судбини функционера ове странке најављен је за синоћ у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана