Какве олакшице доносе измјене Закона о порезу на добит у РС

nezavisne.com
Какве олакшице доносе измјене Закона о порезу на добит у РС

Бањалука - Производно оријентисана предузећа у Републици Српској која тек започињу бизнис вјероватно неће имати право на пореске олакшице предвиђене новим законом о порезу на добит, а које се добијају на основу инвестиција у машине и опрему.

Према ријечима Предрага Дудуковића, економског аналитичара, то се дешава јер већина њих у првих неколико година због великих улагања послује негативно, чиме не испуњавају услов за овај вид подстицаја.

“Законом су обухваћена само она предузећа која остварују добит. Ту се порез умањује за вриједност улагања, а нова предузећа немају добит и не могу да искористе своја улагања која имају у опрему”, казао је Дудуковић за “Независне”.

Ово је иначе само једна од сугестија која је изнесена на стручној расправи о овом закону, а која је у организацији Одбора за финансије одржана у петак у Народној скупштини РС.

Саша Тривић из Уније удружења послодаваца РС казао је како би требало вратити законско рјешење из 2016. године, када је, поред пореских олакшица за улагање у опрему, постојао и поврат пореза на изграђене објекте.

“То је било на снази до 2016. године и само тражимо да се то врати”, казао је Тривић.

Дудуковић сматра како постоје најмање два разлога због којих пословна заједница од надлежних може очекивати својеврсни отпор по овом захтјеву.

“Један је зато што је било злоупотреба код неких послодаваца, а други разлог је што се без тога очекује пад прилива средстава у буџет. Према пројекцијама, по новом закону то би било пет милиона мање у буџету. То би се могло надокнадити, али сваки други пад у буџету био би упитан за надомјештање”, сматра Дудуковић.

Јелена Тривић, народни посланик и члан Одбора за финансије и буџет Народне скупштине РС, каже како је захтјев послодаваца оправдан, те да би требало да буде усвојен ако је циљ да се иде у растерећење привреде.

Она оцјењује како су поједина питања у закону остала потпуно недоречена.

“Ту мислим на јавна комунална предузећа на нивоу локалних заједница која имају имовину, а која није у њиховом власништву па се не зна да ли се њима признају улагања у опрему и њену модернизацију”, казала је Тривићева.

Народна скупштина Републике Српске у марту је на трећој редовној сједници усвојила Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о порезу на добит, уз закључак о упућивању у стручну расправу.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана