Како су судија и тужилац у Бијељини игнорисали прописе: Педофилу изрекли казну испод законског минимума

Драгана Орловић
Како су судија и тужилац у Бијељини игнорисали прописе: Педофилу изрекли казну испод законског минимума

БИЈЕЉИНА - Због изрицања казне од само годину и два мјесеца затвора за обљубу дјетета млађег од 15 година, што је мање од предвиђеног законског минимума, у току је провјера свих који су водили тај случај у Основном суду Бијељина, потврђено је “Гласу Српске”.

Детаље ове шокантно ниске пресуде открила је професорица кривичног права на бањалучком Правном факултету и посланик у Народној скупштини РС Иванка Марковић која је недавно радила анализу судских пресуда за сексуално насиље над женама и дјевојчицама у БиХ.

У анализи, рађеној у склопу пројекта невладиних организација под мотом “Прекинимо ћутање”, наведено је да је у Семберији крајем 2018. оптужени навео дјевојчицу од свега 13 година два пута на сексуалне односе, а потом се тим чином хвалио по селу. Знао је колико има година, јер су комшије, али то га није спријечило да почини кривично дјело за које је прописана казна од двије до десет година затвора.

Међутим, на основу споразума о признању кривице осуђен је на свега годину и два мјесеца. Тако су, како истиче Марковићева, и тужилац и судија прекршили закон, јер је за кривично дјело обљуба над дјететом млађим од 15 година ублажавање казне изричито забрањено.

Марковићева за “Глас Српске” истиче да је овом пресудом повријеђен не само Кривични законик РС већ и Закон о кривичном поступку.

- Направљен је очигледан пропуст у раду тужиоца, јер је пристао на склапање споразума о признању кривице, којим се ублажава казна, а посебно у раду судије, који је споразум прихватио иако Кривични законик РС изричито брани ублажавање казне за оваква кривична дјела - нагласила је Марковићева.

Према њеним ријечима, у овом случају евидентан је неодговоран однос према одредбама Кривичног законика.

- Не бих се сложила да судије не знају кривично законодавство. Исто тако, тешко ми пада прихватити чињеницу да неко злонамјерно прави пропусте у примјени Кривичног законика. Овдје постоји неодговорно поступање, и судије и тужилаштва. Зато је детаљно потребно испитати ко је одговоран за све ове пропусте - поручила је Марковићева.

Случај, како је потврђено, испитују већ у Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС) БиХ. На наше питање да ли је покренут дисциплински поступак због те пресуде у Основном суду Бијељина, одговорили су да Канцеларија дисциплинског тужиоца ВСТС-а поступа по притужби у вези са наводима из питања.

- Канцеларија, до доношења коначне одлуке, не може дати више информација о радњама које се предузимају - поручили су из ВСТС-а.

Лоша слика

Иванка Марковић каже да се благим казнама које се често изричу педофилима или силоватељима ствара лоша слика у јавности, јер се стиче утисак да нису починили нека значајнија кривична дјела.

- У посљедње вријеме, ипак, долази до промјена у правосудном систему, јер су почеле да се изричу и строже казне - наводи Марковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана