Како су на изборима прошли актуелни министри

Ведрана Кулага Симић
Како су на изборима прошли актуелни министри

БАЊАЛУКА – На листама кандидата за опште изборе, односно у трци за Народну скупштину Српске или Парламент БиХ били су и поједини министри у Влади РС, као и републички премијер.

Највећи успјех постигли су предсједник Владе Радован Вишковић те министри Борис Пашалић, Ален Шеранић, Недељко Ћорић и Петар Ђокић.

Када је ријеч о Народној скупштини, извјесно је да су мандат освојили министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић и министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић.

Обојица су били на листи СНСД-а у изборној јединици 3. Према данашњим подацима Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ, Пашалић има 9.371, а  Шеранић 8.564 гласа.

Довољан број гласова за улазак у парламент Српске има и министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић за кога су гласала 4.262 бирача.

Радован Вишковић има осигуран мандат у Представничком дому Парламента БиХ, који на листи СНСД-а у изборној јединици 3Б, тренутно има 31.655 гласова.

Министар саобраћаја и веза Српске  Недељко Ћорић је освојио 17.428 гласа на листи СНСД у изборној јединици 2б, са којима би требало да уђе у Парламент БиХ. 

Када је ријеч о министрима из Републике Српске у Савјету министара БиХ успјешни су били предсједавајући Зоран Тегелтија  и  министар транспорта и комуникација Војин Митровић.

Тегелтија је освојио 29.895 гласова на листи СНСД-а у изборној јединици 1б и има загарантовано мјесто у Парламенту БиХ. И Митровић је био на СНСД-овој листи, али у изборној јединици 6 и са 11.686 гласова има мандат у Народној скупштини.

С друге стране, према садашњим подацима довољан број гласова за мјесто у посланичким клупама немају министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију  Српске Сребренка Голић (СНСД) која је била у трци за Парламент БиХ и у којој је освојила 11.611 гласова, као ни министар привреде и предузетништва   Вјекослав Петрићевић са листе СП-СНП гдје је освојио 1.162 гласа.

Кандидат за посланика НСРС на листи Уједињене Српске била је и министарка просвјете и културе Наталија Тривић која има тренутно 2.210 гласова,  а кандидат Демоса на посланика у НСРС била је министарка трговине и туризма РС Сузана Гашић. Она је прикупила 330 гласова, што није довољно за мандат посланика, као ни Тривићевој.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић (СП) био је, такође, на листи кандидата за НСРС, али са освојених 1.452 гласа није успио да избори директан улазак у републички парламент.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана