Како се Неџад Хасић, осуђен због убиства четворице Срба крио 24 године: Бјегунцу помагали Орићеви људи

Небојша Томашевић, Дарко Момић
Како се Неџад Хасић, осуђен због убиства четворице Срба крио 24 године: Бјегунцу помагали Орићеви људи

СРЕБРЕНИК - Неџад Хасић звани Џевад и Џери из Сребренице, који је осуђен због убиства четворице Срба код Сребренице и који је ухапшен јуче након 24 године скривања, имао је заштиту људи ратног команданта тзв. Армије РБиХ оптуживаног за ратне злочине Насера Орића, који су му помагали у скривању и избјегавању одласка у затвор, сазнаје "Глас Српске".

Хасића, који је за тај злочин осуђен на 20 година затвора, ухапсили су јуче припадници Агенције за истраге и заштиту (СИПА) у мјесту Тиња код Сребреника.

Према нашим информацијама поједини припадници Полицијске управе Тузла и станице у Сребренику знали су да се Хасић налази у мјесту Тиња, заселак Старо Село, општина Сребреник, али никада нису жељели да га ухапсе.

- Он је у том селу живио заједно са супругом Џевом и петоро дјеце. Поједини припадници тамошње полиције су са њим врло често виђани да сједе у угоститељским објектима на подручју Сребреника - рекао је извор близак истрази.

"Глас" сазнаје да су информацију о мјесту скривања убице открили припадници Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске.

Јучерашње хапшење СИПА је изведелау сарадњи са МУП-ом Српске и МУП-ом Тузланског кантона, а постојала је информација да ће Хасић приликом хапшења да пружи отпор, али до тога није дошло.

Према нашим сазнањима, током хапшења мјештани поменутог насеља покушали су да омету припаднике СИПА како њихов комшија не би био ухапшен, па су се окупили у већем броју испред његове куће.

Хасић је 2. маја 1996. године заједно са Самиром Авдићем из Братунца, Ахмом Харбашом и Бехудином Хусићем из Сребренице убио четири српска цивила у мјесту Крушев До код Сребренице

Усмртили су Ђорђа Петровића, Николу Модраковића, Момчила Ристановића и Влајка Зекића. Због овог злочина суђено им је у Окружном суду у Бијељини, гдје су добили укупно 60 година затвора. Хасић је осуђен на 20 година робије. Након првостепене пресуде су побјегли па је издата међународна потјерница за њима и одређен притвор. Авдић је ухапшен 2007. године у САД и испоручен у БиХ. Поновљено му је суђење у Окружном суду у Бијељини те је правоснажно осуђен на пет година затвора, а казну је издржао у КПЗ Бијељина и КПЗ Фоча. Харбаш се крио у Швајцарској у Лугану те је на основу информација полиције Српске био ухапшен 2. децембра 2005. године, али није изручен из непознатих разлога.

СИПА је јуче, не наводећи име ухапшеног, саопштила да је Хасић ухапшен на основу међународне потјернице Интерпола. Истакли су да је претресен објекат који користи осумњичени и да је нађено оружје.

- Заплијењене су двије аутоматске пушке, полуаутоматска пушка, карабин, малокалибарска пушка, три пиштоља, оптика за снајпер. Пронађено је и десет спремника за муницију и већа количина муниције различитог калибара - саопштила је СИПА и додала да ће ухапшени бити предат надлежном органу.

Припадници СИПА предали су синоћ Хасића Окружном суду у Бијељини и он је враћен у притвор.

- За ово лице је већ по потјерници био одређен притвор од овог суда и по том рјешењу је предат притворској јединици у Бијељини - рекао је секретар Окружног суда у Бијељини Миломир Чодо.

Он каже да ће у наредним данима судско вијеће разматрати да ли ће Хасићу продужити притвор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана