Како раде представништава Српске у иностранству: Највише новца отишло у Русију и Аустрију

Маријана Миљић Бјеловук
Како раде представништава Српске у иностранству: Највише новца отишло у Русију и Аустрију

БАЊАЛУКА - За рад осам представништава Републике Српске у иностранству у прошлој години из републичког буџета издвојено је 5,48 милиона марака, а највише новца и то 1,06 милиона уплаћено је оном на адреси у Русији.

У информацији о раду и финансирању представништава РС у иностранству у 2022. години, коју су на прошлој сједници Владе Српске усвојили министри, наведено је да је на другом мјесту, након Русије, највише новца одобрено Представништву у Аустрији и то 900.000 марака.

- Представништву у САД је уплаћено 870.000 марака, док је оном на адреси у Србији отишло нешто мање новца, односно 820.000 КМ. На петом мјесту налази се Представништво у Краљевини Белгији за чији рад је у прошлој години уплаћено 740.000 марака из републичког буџета - наведено је у информацији у коју је “Глас Српске” имао увид.

Нешто више од пола милиона, тачније 510.000 марака, утрошило је у Представништво Српске у Њемачкој. Посљедња два мјеста заузимају представништва с адресама у Грчкој и Израелу, односно за њихов рад у прошлој години из буџета је отишло 330.000, односно 250.000 марака.

У истом документу дат је и детаљан преглед активности представништава Српске у иностранству, уз напомену да су посљедице пандемије вируса корона, као и избијање оружаног сукоба у ширем окружењу у великој мјери утицале на глобалне прилике, мултилатералну и билатералну сарадњу.

- То се дијелом одразило и на активности представништава Српске у иностранству и могућности њихове реализације - наведено је у информацији.

На челу Представништва РС у Русији налази се Душко Перовић који објашњава да и с новцем који им је уплаћен у прошлој години тешко функционишу.

- Имамо канцеларије у Москви и Санкт Петербургу. Плаћамо изнајмљивање просторија за рад, раднике, репрезентацију. Поред тога, ми плаћамо и лијечење много наших људи овдје, али и смјештај, храну и превоз за њих. Платимо превоз до аеродрома људима. Ми им помажемо када они дођу и траже помоћ. Не можемо људе оставити на улици. За помоћ нам се обраћају и студенти - рекао је “Гласу Српске” Перовић и додао да им је Влада РС буџет за ову годину смањила за десет одсто без икаквих образложења.

Његов колега Младен Филиповић, који руководи Представништвом Српске у Аустрији наводи да одобрени новац из републичког буџета троше намјенски.

- Настојимо да будемо на услузи привредницима из Српске и спроводимо пројекте које смо зацртали. Помогло би да су буџети већи, али шта је ту је - рекао је “Гласу Српске” Филиповић и додао да су издвајања Владе и за њихов рад у овој години смањена.  

Извјештаји

Представништва су Министарству за европске интеграције и међународну сарадњу РС доставила мјесечне финансијске извјештаје о пословању, као и годишњи извјештај о раду за 2022. годину. На основу достављених извјештаја, сачињена је информација која садржи преглед реализованих активности и утрошених средстава по представништвима у 2022. години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана