Качавенда агент Удбе!

Курир
Качавенда агент Удбе!

Београд - Владика Василије (Љубомира) Качавенда био је сарадник Удбе!

Ангажован је 1960. године на основу компромитујућег материјала против њега којим је Удба располагала...

У досијеу се наводи да је Качавенда био поуздан сарадник усмјерен на проблем православног клера.

На вези га је држао руководилац Центра СДБ-а Јован Шиканић, а конспиративно име било му је Пабло!, преноси “Курир”

Без обзира на сараднички статус Качавенде, Удба је 1981. године ангажовала свештеника СПЦ из Бијеле у општини Брчко Ненић Миливоја са задатком да прати и пријављује све што ради Василије Качавенда.

- Са Ненићем су први контакти успостављени 1981. године, којом приликом нам је пренео податке о експонирању појединих лица са позиција српског национализма и изразио спремност да се даље ангажује на задацима СДБ-а, те је у даљем раду ангажован на праћење делатности Качавенда Василија и Максимовић Славка. С обзиром на то да је Служби уступио више корисних оперативних података о делатности наведених лица, 1984. године регистрован је као сарадник Службе под псеудонимом Подгора - наводи се у Ненићевом досијеу.

Био је задужен да Удбу информише о понашању Качавенде и Максимовиће, те свештеника СПЦ Саве Јовића и Драгана Каиновића на црквеним манифестацијама.

Сарадњу са Ненићем Удба је прекинула 16. октобра 1990. године јер је из обраде брисан Славко Максимовић, као и због тога што су његове позиције код Качавенде ослабиле.

Како се наводи у досијеу, за вријеме сарадње Ненићу нису чињени никакви значајни уступци од стране Службе, нити је материјално награђиван.

- Предлажемо да се Ненић брише из евиденције сарадника Службе, у којој је вођен под псеудонимом Подгора, а да се његов досије упути у Управу за аналитичко-информативне послове и документацију СДБ-а и развој информационог система ради уништења - наводи се у предлогу за престанак статуса сарадника свештеника Ненића, на који је сагласност дао подсекретар СДБ-а Средоје Новић, а одобрио секретар РСУП-а БиХ Мухамед Бешић.

За праћење српског национализма у иступима Василија Качавенде био је ангажован и свештеник СПЦ из Дубнице Стеван (Новака) Гачић.

Гачић чије конспиративно име је било Константин за сарадника Удбе ангажован је 12. јула 1978. године, а у досијеу стоји да је био веома поуздан.

Митар (Димитрија) Крсмановић свештеник СПЦ из Факовића код Братунца од почетка 1988. године, такође, је пратио непријатељску дјелатност владике Василија.

У новембру исте године регистрован је као оперативна веза Удбе под псеудонимом Дечани.

Крсмановић је Удбу информисао “о Качавендиним инцијативама на обнови рада Богомољачког покрета Зворничко-тузланске епархије и формирању метоха манастира Хиландар у Сасама код Сребренице”.

Он је преносио и коментаре које је износио Качавенда, као и достављао материјале које је владика дистрибуисао свештеницима.

- Из контаката са Крсмановићем написане су четири депеше и шест службених белешки које се односе на делатност Качавенде Василија - наводи се у неговом досијеу.

Удба је сарадњу са Крсмановићем прекинула 21. децембра 1989. године јер се сукобио са “широм друштвеном заједницом у Факовићима” и “све чешће се одаје прекомјерном конзумирају алкохола”.

Још седам свештеника СПЦ у мјестима која је покривао Центар СДБ-а Тузла били су сарадници или информатори Удбе.

Један од њих је изнио да су Срби под сталним притисцима од стране Муслимана, при чему се повјерио да је у блиској вези са Вуком Драшковићем, са ким је, како каже, разговарао о томе како ће Срби због тога силом срушити тиранију и изборити се за своју државу”, наводи се у образложењу за ангажовање Гатаревића као оперативне везе Удбе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана