Кабинет члана Предсједништва БиХ из РС: Ђукановић потврдио да се ставља искључиво на страну Бошњака

Срна
Кабинет члана Предсједништва БиХ из РС: Ђукановић потврдио да се ставља искључиво на страну Бошњака

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Писмо које је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио предсједнику Црне Горе Милу Ђукановићу није никаква провокација, како то покушава квалификовати његов кабинет преко својих медија, већ указивање на злоупотребу бошњачког члана Предсједништва Шефика Џаферовића који тајно шаље позивнице са изобличеном перцепцијом ратне реалности у Сребреници и несклоности да се истина прихвати у цјелини, речено је Срни у кабинету српског члана Предсједништва БиХ.

- Самим тим чином Џаферовић је злоупотријебио функцију и институцију Предсједништва БиХ и обмануо државнике, представнике међународних организација и амбасадоре на чије адресе је позивница упућена, а одазивањем позиву да присуствује комеморативном скупу у Поточарима, 11. јула предсједник Црне Горе потврдио је да се ставља на страну искључиво једног, бошњачког народа у БиХ - истакли су у кабинету српског члана Предсједништва БиХ.

Из кабинета су нагласили да је Додик писмом обавијестио Ђукановића да је ријеч о личном гесту бошњачког члана Предсједништва БиХ и да о позивима државницима, представницима међународних организација и амбасадорима да присуствује поменутом скупу Предсједништво БиХ никада није одлучивало и сходно томе није заузело ни став.

- Захвални смо појединим црногорским медијима што су, како наводе, „из кредибилних дипломатских извора у Сарајеву“ обавијештени да је исти позив, по истој процедури Џаферовић упутио и другим високим званичницима, генералном секретару Уједињених нација Антонију Гутерешу, предсједнику ЕП Давиду Сасоли, предсједнику Словеније Боруту Пахору и другима. Свима њима српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутиће писмо исте садржине као и Милу Ђукановићу - поручили су из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик обавијестио је прије два дана Ђукановића да му је позивницу да присуствује комеморативном скупу у Поточарима 11. јула ове године самоиницијативно упутио бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић, те да о томе никада није разговарано на сједници Предсједништва.

У писму упућеном Ђукановићу, Додик је истакао да Предсједништво БиХ ни на један начин не учествује у обиљежавању комеморативног скупа у Сребреници, те да је упућивање позивница лични гест Џаферовића, а не став колективног органа Предсједништва БиХ у којем сједе три члана, односно представника три конститутивна народа у БиХ - Срба, Хрвата и Бошњака.

- Квалификације трагичних догађаја у Сребреници, које је изнио Џаферовић у свом позивном писму, а које сте и Ви на исти начин изнијели, апсолутно су нерпихватљиве, једностране и сигурно не доприносе процесу помирења. Као што би требало да Вам је познато, у трагичном грађанском рату у БиХ настрадао је велики број дјеце, жена и мушкараца свих националности, разорена је приватна и јавна имовина, те је велики број лица напустио своје домове. Такође, као предсједнику сусједне земље, требало би да Вам је познато да је жртава било на свим зараћеним странама. У трагичном сукобу у БиХ, сви су ратовали против свих, али нажалост, жртве су и данас, 25 година након окончања сукоба, предмет политичке манипулације - истакао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је навео да сваки изгубљени живот представља ненадокадив губитак за ову земљу и не може бити мање или више значајан од других живота.

- Покушаји „виктимизације“ једног народа и стварање „злочинца“ од других, доприноси даљим подјелама ионако подјељеног друштва у БиХ. Вашим ставом сврстали сте се на страну искључиво представника једног народа и мијешајући се у унутрашња питања БиХ додатно сте нарушили ионако сложене унутрашње односе у БиХ - закључио је Додик.

На питање Срне да прокоментаришу реаговање Меморијалног центра Сребреница-Поточари на писмо Додика упућено бошњачком члану Предсједништва БиХ Шефику Џаферовићу у коме оправдавају Џаферовићев поступак, из кабинета српског члана Предсједништва су рекли да организација Меморијални центар Сребреница-Поточари, нажалост, често наступа као политичко удружење и под туторством водећих бошњачких политичара годинама шири епидемију неистина у вези са догађајима у Сребреници, али та епидемија ускоро ће бити блокирана валидним аргументима и чињеницама о ратним дешавањима у Подрињу.

Додали су да бошњачки члан Предсједништва тајно шаље позивнице државницима и дипломата да присуствују комеморативном скупу у Поточарима, 11. јула, док је цијела БиХ окренута борби на сузбијању ширења вируса корона и посљедица које ће она оставити по економију и истакли да разумију димензију бола и страдања у вези са комплетним ратним дешавањима у Подрињу и на једној и на другој страни.

- Политичко Сарајево чланове организације Меморијални центар, као и још многа сребреничка удружења, нажалост, гура у острашћена увјерења, прејаку реторику и неспособност да се ратна стварност сагледа у цјелости што води до изобличавања реалности и предимензионираних увјерења. Али то је већ виђена прича свих ових година која је настала након што се ослијепило од митоманије и самообмањивања које желе нама и цијелом свијету да подметну - нагласили су из кабинета.

Додик је упутио прије два дана писмо Џаферовићу у којем је указао да је слањем позивница појединим званичницима да присуствују комеморативном скупу у Поточарима злоупотријебио позицију и саму институцију Предсједништва.

- Упознат сам да сте 5. фебруара упутили позивнице предсједницима неколико држава, директорима и шефовима међународних организација, као и амбасадорима да присуствују комеморативном скупу у Поточарима 11. јула ове године чиме сте злоупотријебили функцију и институцију Предсједништва БиХ јер сте послали нетачну поруку да Предсједништво БиХ учествује у организацији споменутог скупа - истакао је Додик у писму.

Он је нагласио да је Џаферовић могао позивнице да упути само приватно или као члан организационог одбора за обиљежавање злочина у Сребреници, а ни у ком случају у име Предсједништва БиХ, без сагласности и осталих чланова Предсједништва БиХ, те да је тим чином не само злонамјерно злоупотријебио позицију, већ је обмануо државнике и амбасадоре.

Додик је у писму подсјетио Џаферовића да у БиХ живе три конститутивна народа - Срби, Хрвати и Бошњаци, и да БиХ чине два ентитета - Република Српска и Федерација БиХ, те да у том погледу, Предсједништво БиХ одлуке о вођењу спољне политике може да доноси само консензусом, што Џаферовић није испоштовао и тиме је прекршио Устав БиХ.

Такође, Додик је навео да је Џаферовићу познато да су за Србе и српски народ догађаји у и око Сребренице једнострано приказани, да су у и око Сребренице страдали и Бошњаци и Срби и други народи и да се због тога злочини само над једним народом не могу квалификовати као геноцид.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана