Јуришају на мандат у Бањалуци из Теслића и Лопара

Дарко Момић
Јуришају на мандат у Бањалуци из Теслића и Лопара

БАЊАЛУКА - У трку за одборнике у Скупштини града Бањалука на новембарским локалним изборима, не рачунајући 14 кандидата из реда националних мањина, одборничке листе пријавило је 46 политичких субјеката, од чега њих 24 на листама има само по једног кандидата.

 

По једног кандидата имају Еколошка демократска странка-ЕДС и Радничка партија, које су регистроване у Теслићу. Иако наши извори из Теслића тврде да иза ЕДС-а стоји СНСД, а иза Радничке партије СДС и да су се те странке пријавиле за изборе у Бањалуци само да би чланове бирачких одбора уступиле тим већим странкама, из ЕДС-а и Радничке партије то негирају.

Предсједник ЕДС-а Јеленко Васић каже да се странка пријавила за изборе у Бањалуци да би се чуло за њу, али додаје да очекује добар резултат и у највећем граду у Српској.

- Ми имамо велики број симпатизера, прије свега међу универзитетским професорима који схватају значај екологије, али они не желе да се јавно експонирају и зато у Бањалуци и у још неколико градова имамо само по једног кандидата на листи - каже Васић, негирајући да се његова странка пријавила за изборе да би трговала бирачким мјестима.

Исте тврдње износи и Горан Бијелац из Радничке партије, који каже да његова странка има пријављене кандидатске листе у 21 локалној заједници.

- Ми немамо превелико чланство, па зато имамо углавном само по једног кандидата, али надамо се да ће проћи - каже Бијелац, категорично негирајући тврдње о трговини члановима бирачких одбора.

Први пут на изборе излазе двије партије регистроване у Лопарама - Отаџбинска странка и Демократски центар Републике Српске и обје имају кандидатске листе у Бањалуци. На контакт број Демократског центра РС који се може наћи на сајту ЦИК-а БиХ јуче нико није одговарао, док Боривоје Тодић из Отаџбинске странке каже да не зна тачно у колико локалних заједница његова странка има своје кандидате за одборнике, али очекује добар резултат.

- Очекујемо бар по један мандат у свакој општини у којој имамо кандидате - самоувјерен је Тодић.

Право чуђење изазива и кандидатска листа Странке демократске активности А-СДА за Скупштину града Бањалука. Једини кандидат ове странке која се хвали тиме да баштини политику Алије Изетбеговића је Вукашин Гајић. Из ове странке нису одговорили откуд Вукашин на њиховој листи, уз обећање да ће нам послати његов број телефона, али касније се нису јављали.

Политиколог Љубинко Јовић каже да је у правом сатарашу партија тешко разлучити ко је чији и ко има какве намјере.

- Међутим, један од разлога је свакако продаја мјеста у бирачким одборима, која је већ годинама стандард. Тако, на папиру, видите мноштво различитих посматрача и чланова бирачких одбора, а у реалности добар број њих ради за исту партију. Опет, вјерујем да је бар мали проценат ових мини-странака ту са увјерењем да ће њихов кандидат проћи у градску Скупштину. Занимљиви су и називи партија па имате све од сељачке, преко радничке, до странке зелених и новог доба. Ако ништа друго маштовити су са именима - каже Јовић.

Од Тузле до Мостара

Само по једног кандидата у Бањалуци имају и Демократска странка инвалида БиХ и Покрет демократске акције из Тузле, Либерална странка БиХ из Горажда, СДС Семберија, Снага народа, Савез за нову политику и Ново доба из Бијељине, затим Круг, Ре-баланс, Лијево крило и ПДП 1999 из Добоја, СНС ФБиХ из Дрвара, као и Сељачка странка из Модриче те Унија социјалдемократа БХ и Наша странка из Сарајева, ХДЗ 1990 из Мостара и НС и Странка социјалне сигурности српских бораца из Бањалуке.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана