Јунски испит кључан за европски пут

Ведрана Кулага Симић
Јунски испит кључан за европски пут

САРАЈЕВО - Састанак на највишем политичком нивоу представника ЕУ и БиХ пролонгиран је за половину јуна, што, према неким мишљењима, иде на руку домаћим лидерима, јер добијају још времена да испуне оно што од њих очекује званични Брисел, а с циљем стицања кандидатског статуса.

Услове које БиХ мора да испуни да би напредовала на путу ка чланству у ЕУ и започела преговоре о приступању објелодањени су у мају 2019. године, а упућени наглашавају од тада да су лидери добили изузетно тешке задатке и да је у овом моменту немогуће прогнозирати када ће бити направљен тај други корак, али и да има шансе ако се буде радило.

Четврти састанак Савјета за стабилизацију и придруживање између ЕУ и БиХ, који је прилика да се види шта је до сада урађено на европском путу, требало је да, према оквирном термину саопштеном половином марта, буде данас, али је на захтјев европских представника, како је потврђено за “Глас Српске”, одгођен за другу половину јуна.

Планом који је, уз најаву тог састанка, раније усвојен на сједници Савјета министара БиХ предвиђено је да ће делегације предводити потпредсједник Европске комисије Јозеф Борељ и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.

На тој мартовској сједници Савјета министара усвојен је и низ закључака да би што прије биле покренуте активности на припреми, усаглашавању и усвајању позиције у процесу стабилизације и придруживања, а задаци су подијељени домаћим институцијама. У том ланцу институција је Дирекција за европске интеграције (ДЕИ), чији је задатак израда нацрта позиције БиХ о процесу стабилизације и придруживања, док Министарство иностраних послова треба да направи осврт на питања политичког дијалога и односа БиХ и ЕУ, као и регионалне сарадње те оних из области заједничке спољне и безбједносне политике.

Директор ДЕИ Един Дилберовић потврдио је за “Глас Српске” да је састанак пролонгиран за 22. јун на захтјев Европске комисије.

- Ми смо свој дио завршили, а званични документ ће бити усвајан пред сам одлазак у Брисел. Имамо још времена - истакао је Дилберовић, који је раније рекао да би одлука о кандидатском статусу коју доносе земље ЕУ, за БиХ била позитиван психолошко-политички корак напријед, јер постоји консензус политичара о европским интеграцијама.

Члан Одбора за стабилизацију и придруживање између Парламента БиХ и Европског парламента Лазар Продановић истиче да домаћим властима пролонгирање овог рока одговара, али под претпоставком да буду испуњена три услова.

- Ради се о измјенама и допунама закона о јавним набавкама, који је већ у парламентарној процедури, затим измјени закона о сукобу интереса те о Високом судском и тужилачком савјету. Ако буде довољно мудрости, као и спремности на компромис, у смислу додатних амандмана, мислим да би то била позитивна вијест, у смислу испуњавања услова и позитивних сигнала из ЕУ. У ранијим разговорима јун се помињао као озбиљан рок да буде стављена тачка на ова питања - истакао је за “Глас” Продановић, који је и замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за европске интеграције Парламента БиХ.

Савјет

Споразумом о стабилизацији и придруживању између Европских заједница и њихових држава чланица и БиХ основан је Савјет за стабилизацију и придруживање. Циљ је надзор примјене и спровођења тог споразума и разматрања важних билатералних и међународних питања од обостраног интереса. Чине га чланови Савјета ЕУ и Европске комисије те чланова Савјета министара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана