Јукић и Џакула у трци за фотељу главног ревизора

Ведрана Кулага Симић
Јукић и Џакула у трци за фотељу главног ревизора

САРАЈЕВО - У трци за позицију главног ревизора БиХ је пет кандидата, међу којима су актуелни директор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Миро Џакула и бивши челник Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић, потврђено је “Гласу Српске”.

Мјесто главног ревизора у Канцеларији за ревизију институција на нивоу БиХ, према неписаном правилу, припада хрватском блоку с обзиром на то да је у Републици Српској на позицији главног ревизора Србин, а у ФБиХ кадар из реда бошњачког народа.

Челна позиција на нивоу БиХ упражњена је од октобра прошле године, када је преминуо Драган Вранкић, а процедура за избор новог главног ревизора је формално у Парламенту БиХ започета крајем маја, односно почетком јуна, када су предложени чланови из оба парламентарна дома у привремену заједничку комисију са задатком да спроведу ту процедуру.

Душанка Мајкић, која је један од чланова те комисије, потврдила је за “Глас Српске” да су завршили свој посао и да је утврђена ранг-листа кандидата о којима ће се Парламент изјаснити на првој идућој сједници, која би требало да буде крајем овог или почетком идућег мјесеца.

На конкурс је стигло осам пријава, али је утврђено да пет кандидата испуњава потребне услове из конкурса. Осим Џакуле и Јукића, услове који су потребни испуњавају Хрвоје Твртковић, који је већ на позицији ревизора у Канцеларији за ревизију институција БиХ, затим Љерка Марић, која је била раније на челу Дирекције за економско планирање, и Милан Пенава.

- Џакула и Пенава се нису појавили на интервјуу, тако да је од пет кандидата са њих троје обављен интервју и на основу тога направљена ранг-листа која је достављена Представничком и Дому народа на потврђивање, односно на даљи поступак - рекла је Мајкићева и додала да не може говорити ко је, према мишљењу комисије, најбољи кандидат, уз опаску да Парламент не мора обавезно да прихвати став комисије као коначан.

У руководству Канцеларије се, уз главног ревизора, налазе и два замјеника. На тим позицијама се тренутно налазе Ранко Крсман и Јасмин Пилица.

Канцеларија за ревизију је орган који анализира рад институција БиХ. Као независна институција основана је 2000. године, а сједиште јој је у Сарајеву. Канцеларија, кроз спровођење финансијских и ревизија учинка, даје своје мишљење о извршењу буџета и финансијским извјештајима институција на нивоу БиХ, коришћењу ресурса и управљању јавном својином. О својим налазима и препорукама информише одговорне институције и јавност објављивањем извјештаја о ревизији.

Ревизори, осим редовних годишњих финансијских анализа на више од 70 адреса на нивоу БиХ, имају и специјалне ревизије учинка у којима тематски обрађују одређене области те и за њих издају препоруке и смјернице како би стање било побољшано.

Захтјев

Комисија за финансије и буџет Представничког дома Парламента БиХ недавно је одобрила нацрт буџета Канцеларије за ревизију институција БиХ за 2021. годину, а упознала се са њиховим шестомјесечним финансијским извјештајем. У документу који је би­о пред члановима комисије пише да им је, између осталог, за наредну годину потребно око 4,5 милиона марака у каси за обављање редовних активности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана