Јовић: Очекује се помоћ Аустрије за рјешење о екстрадицији илегалних миграната

Срна
Јовић: Очекује се помоћ Аустрије за рјешење о екстрадицији илегалних миграната

САРАЈЕВО - Замјеник министра безбједности у Савјету министара Недељко Јовић сматра да ће Аустрија помоћи БиХ приликом изналажења најбољег рјешења за успостављање система за повратак илегалних миграната у земље поријекла.

 “Вјерујем да ће БиХ приликом изналажења најбољег рјешења од Аустрије имати велику помоћ у стручно-савјетодавном смислу, као и у другим видовима помоћи”, рекао је Јовић Срни.

 Јовић тврди да је БиХ земља транзита, а не одредишта илегалних миграната и да док се заврши процедура њихове обраде, они већ напусте БиХ. Он је истакао да је у посљедње вријеме примијетно све веће ангажовање Министарства унутрашњих послова Аустрије на организацији регионалног приступа борби против илегалних имиграција, што, како је нагласи, доказује и организација Конференције на ову тему која је одржана 23. јула у Бечу.

 “Цјелокупна мигрантска политика је вјеродостојна само онда када се повратак илегалних миграната у њихове земље и практично изврши - било да је ријеч о добровољном или присилном повратку. Аустрија у том погледу није само једна од најактивнијих чланица ЕУ, већ је препознала да је јасан оперативни фокус на подручје повратка илегалних миграната фундаменталан и стога је током последњих година циљано изградила јединствен систем, са јасно дефинисаним задацима и циљевима, који је са више од 60.000 повратака од 2014. године до данас донио више него импресивне резултате”, истакао је Јовић.

Јовић је указао да треба напоменути и злоупотребе система азила, о чему најилустративније говоре подаци.

“У том погледу бројке су најмјеродавније. Ако имамо у виду податак да је од 1. јануара 2018. до 31. јула ове године у БиХ регистровано 62.206 илегалних миграната, од чега су 58.782 лица или 94 посто њих исказала намјеру за подношење захтјева за азил, док су захтјев за азил поднијела 2.523 лица или четири одсто од укупног броја - све је јасно. Други коментар био би заиста сувишан”, рекао је Јовић.

 Аустријски министар унутрашњих послова Карл Нехамер позвао је на осмишљавање програма за повратак илегалних миграната у БиХ и Србији у земље поријекла.

Нехамер је у интервјуу за агенцију АПА рекао да ЕУ већ планира одређене програме по том питању и да о томе већ постоји билатерална сарадња са БиХ, гдје, како каже, има између 9.000 и 10.000 илегалних миграната.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана