Још се трага за 7.618 лица, од маја иновативне методе тражења

Срна
Још се трага за 7.618 лица, од маја иновативне методе тражења

НЕВЕСИЊЕ - Предсједавајући Колегијума директора Института за нестале особе БиХ Никола Перишић изјавио је да се у БиХ још трага за 7.618 лице, те да је потребна институционална сарадња свих нивоа власти у БиХ по питању проналаска несталих лица, као и свеобухватна примјена Закона о несталим лицима.

"У БиХ се још тражи 7.618 лица и то су већином најтежи случајеви гдје се посмртни остаци налазе на неприступачним мјестима, јамама и ријечним токовима. Оно што представља велики проблем јесте и проток времена, односно умирање свједока", рекао је Перишић данас у Невесињу.

Он је додао да ће се од маја мјесеца примијенити иновативне методе тражења несталих лица, укључивање паса трагача, уз међународну помоћ, те изразио наду да ће то дати боље резултате.

Перишић је подсјетио да је Савјетодавни одбор прије два мјесеца потписао уговор са Министарством одбране за претрагу војних архива за догађаје који су директно везани за нестанак лица у протеклом ратном периоду, што ће знатно убрзати и побољшати процес проналаска несталих лица.

Предсједавајући Савјетодавног одбора Института за нестале особе БиХ Анте Марић сарадњу са Институтом за нестала лица оцијенио је као одличну, наводећи да је 80 одсто несталих лица пронађено.

Он је нагласио да док свака жртва не буде нађена не могу бити задовољни радом одбора.

Члан Савјетодавног института за нестале особе БиХ Аљонка Џелетовић већ 30 година трага за својим братом, за сада безусјешно.

"Апелујем на све Институција БиХ да боље сарађују, на све цивиле који било шта знају да кажу, како би и ми своје најмилије достојно сахранили", каже она.

Савјетодавни одбор Института за нестале особе БиХ одржао је округли сто у Невесињу на тему "Постигнућа и приоритети у процесу тражења несталих у БиХ".

Осим чланова Савјетодавног одбора као организатора, скупу су присуствовали представници Центра за истраживање рата и ратних злочина, Републичке организације породица погинулих и заробљених бораца и цивила, Тужилаштва БиХ, Сипе, ОБА, Међународне комисије за нестале особе, Црвеног крста и вјерских заједница у БиХ.

Представљен је рад Савјетодавног одбора, резултати у раду Института за нестале особе, као и проблеми који се појављују у процесу тражења несталих лица и могућа рјешења на којима ће се радити у наредном периоду. Истакнуто је да су резултати рада Института значајно бољи у односу на ранији период, нарочито када су у питању идентификације.

Наведено је да је у прошлој години идентификовано укупно 150 жртава, што је дупло више у односу на исти период 2021. године. Истовремено, до краја новембра прошле године је ексхумирано 80 жртава.

Као кључни проблем са којима се суочавају сви учесници у процесу тражења несталих наглашен је мали број овлаштених судских вјештака - патолога који раде на ексхумацијама и идентиФикацијама у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана