Још нема датума нове аукције за продају капитала РЖР “Љубија”

Д. О.
Још нема датума нове аукције за продају капитала РЖР “Љубија”

Бањалука - Ни скоро седам мјесеци након неуспјеле продаје Рудника жељезне руде “Љубија” из Приједора нема назнаке о датуму нове аукције за продају већинског пакета овог предузећа.

У Инвестиционо-развојној банци Републике Српске (ИРБ РС) кажу да ће приступити организовању нове аукције за продају државног капитала друштва РЖР “Љубија” када за то добију сагласност Владе РС.

- У овом тренутку немамо тачан датум када би та аукција могла бити заказана, а самим тим нити дефинисане критеријуме за потенцијалне купце - рекли су у ИРБ-у.

У Министарству енергетике и рударства РС кажу да је у складу са мјерама економске политике Влада Српске дужна да спроведе активности продаје државног капитала са намјером да дође до транзиције власништва у свим државним предузећима, па и у Руднику жељезне руде “Љубија”.

- У том смислу у наредном периоду треба очекивати наставак процеса продаје државног капитала у Руднику жељезне руде “Љубија” - рекли су у овом министарству.

Подсјећамо, ИРБ РС је у новембру прошле године понудио на продају већински пакет акција (64,99 одсто) рудника по почетној цијени од 69.020.547,43 КМ. Међутим, аукција одржана крајем јануара ове године поништена је, јер су у ИРБ-у оцијенили како документација коју су послали из компаније “Арселор Митал” није валидна, док осим њих других понуда није ни било.

На подручју РЖР “Љубија”, према процјенама стручњака, има око 20 милиона тона резерви жељезне руде. Директор “Израели инвестмент групе” Евгениј Зотов потврдио је раније да ће ова компанија учествовати на аукцији, али није желио да открије и колико су спремни да плате за пакет акција.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана