Још једна клиника у БиХ затворена, докторица и медицинска сестре позитивне на корону

Г.С.
Још једна клиника у БиХ затворена, докторица и медицинска сестре позитивне на корону

Клиника за кожне болести Универзитетског клиничког центра у Тузли затворена је након што је код двије запосленице потврђен коронавирус. Ријеч је о докторки и медицинској сестри које припадају кластеру Центра за срце у Тузли.

У Универзитетском клиничком центру у Тузли три запосленице су заражене вирусом корона, а како је за Кlix.ba потврдио директор ове здравствене установе Вахид Јусуфовић, ријеч је о докторки из Клинике за дјечије болести те докторици и медицинској сестри из Клинике за кожне болести.

Јусуфовићје казао да се докторица из Клинике за дјечије болести од раније налази на боловању, тако да у вријеме инфекције није била на радном мјесту.

– Она је остварила 24 контакта, а њихови резултати тестирања су били негативни – истакао је Јусуфовић за klix.

За докторку и медицинску сестру из Клинике за кожне болести је навео да припадају кластеру Центра за срце, а представљају први, односно други контакт.

– Сви запосленици Клинике за кожне болести јуче су одстрањени с посла од Хигијенско-епидемиолошке службе и ова клиника није у функцији. Хитни случајеви који су везани за кожна обољења ће бити прегледани у Клиници за интерне болести, а путем видео линка или на неки други начин ће се контактирати специјалисти који су код куће – појаснио је Јусуфовић.

Медицинска сестра и докторка из Клинике за кожне болести оствариле су контакте у Одјељењу за реуматологију у којем је мали број запослених, а како истиче Јусуфовић, ријеч је о другом низу. Такође и ти запосленици ће бити тестрани на SARS-CoV-2.

Са усложњавањем епидемиолошке слике у Тузланском кантону мијењају се и мјере у клиничком центру. Како нам је казао Јусуфовић, сада слиједи тестирање свих запослених који су били на тријажним пунктовима на улазу у ову здравствену установу.

– Након што заврше свој турнус рада тестираћемо их и онда ће добити седам слободних дана и биће код куће – наставио је Јусуфовић.

У УКЦ Тузла запослено је 2.500 особа, а већина их је у сталном контакту с пацијентима. Управо на пацијенте Јусуфовић је још једном апеловао, казавши да на тријажним пунктовима морају бити искрени.

– То што ће дати податак да су имали контакт с неким људима који долазе из црвених зона или су заражени корона вирусом, апсолутно не значи да им неће бити пружена здравствена услуга. Напротив, добиће само посебну пажњу, а процедура лијечења иде својим током. Пацијенте не можемо вратити с врата УКЦ – закључио је Јусуфовић.

Одређени број здравствених радника из тузланског УКЦ налази се у изолацији због блиских, односно првих контаката са запосленицима Медицинског института Баyер, који је познатији као Центар за срце и представља највећи кластер у ТК.

Осим мјере самоизолације коју им је издала Хигијенско-епидемиолошка служба УКЦ-а, одређени број запослених је због контаката са онима у Центру за срце добио годишњи одмор или плаћено одсуство, како се на посао не би враћали најмање 14 дана. Са данашњим подацима Министарства здравства ТК, из ове двије медицинске установе на корона вирус укупно је тестирано 110 запослених, односно 60 из УКЦ-а и 50 из Центра за срце. У УКЦ-у Тузла три особе су позитивне, а девет је из Центра за срце. (Српскаинфо)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана