Још један узалудан покушај странака из Сарајева: Траже министарство за дијаспору које нема

Дарко Момић
Још један узалудан покушај странака из Сарајева: Траже министарство за дијаспору које нема

БАЊАЛУКА - Представнички дом Парламента БиХ на посљедњој сједници без иједног гласа српских посланика из Републике Српске и посланика ХДЗ-а БиХ у првом кругу гласања усвојио је иницијативу посланика ДФ-а Златана Бегића за формирање Министарства за дијаспору БиХ.

Упркос томе што се унапријед знало да су посланици из РС, рачунајући и СДС и ПДП, против предложене иницијативе, посланици странака са сједиштем у Сарајеву подржали су Бегићев приједлог. За иницијативу је гласао 21 присутни посланик СДА, ДФ-а, СДП-а, СББ-а, Наше странке и Независног блока, док је против било девет присутних посланика СНСД-а, СДС-а, ПДП-а и СП-а, као и пет посланика ХДЗ-а БиХ.

Према замршеном начину гласања, иницијатива се сматра усвојеном у првом кругу гласања, али без ентитетске већине, јер је од укупно 14 посланика изабраних са територије Републике Српске за иницијативу гласао само посланик СДА Адил Османовић. О иницијативи се није гласало у другом кругу у којем је потребно да најмање двије трећине од укупног броја, односно десет посланика из РС буде против да би иницијатива званично била одбачена.

Посланик ДФ-а у образложењу је навео да се “велики број грађана БиХ налази у иностранству, да су многи направили завидне резултате и професионалне каријере, те да покреће иницијативу ради стварања неопходних институционалних предуслова за остваривање контакта, пружања услуга и помоћи и успостављања континуиране сарадње у различитим областима са босанскохерцеговачком дијаспором и удружењима”.

- Евентуалним усвајањем ове иницијативе и успостављањем надлежног Министарства за дијаспору постигла би се вишеструка корист, у смислу очувања свијести и припадности и поријеклу, те у погледу развијања различитих облика сарадње, а и операционализације могућих улагања у БиХ - навео је Бегић.

Лидер и посланик Уједињене Српске у Представничком дому Ненад Стевандић каже да не зна о каквој “босанскохерцеговачкој “дијаспори говори Златан Бегић

- Кад год треба намакнути бошњачку већину из Сарајева почну да говоре о грађанима БиХ. То је лицемјерје, подвала и још један покушај прављења Босанаца од Срба и Хрвата. Нема грађанске, а тиме ни босанскохерцеговачке дијаспоре. Дијаспора је искључиво српска, хрватска и бошњачка - каже Стевандић.

Шефица Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Сњежана Новаковић Бурсаћ каже да је ријеч о класичној предизборној иницијативи без икакве шансе да у коначници буде усвојена.

- ДФ има своје разлоге због којих се осјећа угроженим на политичкој сцени, а ту прије свега мислим на ставове који су се недавно могли чути из Хрватске. Поред тога, пољуљани су и у неким локалним срединама гдје су огољени као представници модерне грађанске странке тако да ово видим као покушај њихове консолидације у неком ситном дијелу бирачког тијела - каже Новаковић Бурсаћ.

Упорност без смисла

Пред посланицима је било још неколико иницијатива Златана Бегића, али ниједна није добила већину из РС, ни подршку ХДЗ-а БиХ. Упркос бројним упозорењима да се у парламент не упућују иницијативе за које не постоји бар начелна сагласност, посланици из Сарајева упорно покушавају да прогурају разне иницијативе, иако су свјесни да су унапријед осуђене на пропаст. По томе је најпознатији делегат СДП-а у Дому народа Денис Бећировић и посланик ДФ-а у Представничком дому Златан Бегић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана