Још један корак ка оснивању општине Омарска: Влада наложила израду закона

Срна
Још један корак ка оснивању општине Омарска: Влада наложила израду закона

БАЊАЛУКА- Влада Републике Српске прихватила је данас информацију о испуњености услова за оснивање општине Омарска коју би чинило 12 насељених мјеста.

Влада је задужила Министарство управе и локалне самоуправе да изради Нацрт закона о оснивању општине Омарска и упути га Влади на разматрање, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Иницијативу за оснивање општине прихваћена је на сједници Владе након разматрања иницијативе Одбора за оснивање општине Омарска, елабората о оправданости територијалне промјене, мишљења Скупштине града Приједор и Комисије за давање мишљења о испуњености услова за оснивање наведене општине.

Комисија за давање мишљења о испуњености услова за оснивање општине Омарска именована рјешењем Владе претходно је дала образложено позитивно мишљење о иницијативи Одбора за оснивање општине Омарска и о елаборату о оправданости територијалне промјене, односно о испуњености услова за оснивање наведене општине.

Влада сматра да постоји оправдана потреба да се изгради и урбанизује центар између Приједора и Бањалуке који има све геостратешке и природне претпоставке да постане општина по европским стандардима.

-Оснивање општине Омарска довешће до позитивних резултата по материјални и сваки други положај грађана, предузећа и других организација подручја нове општине, што показује и процијењени буџет општине Омарска од око 6.000.000 КМ - наводе из Владе.

Стратегијом до ефикаснијег трговинског сектора

Влада Републике Српске усвојила је данас Стратегију развоја трговине Српске за период 2022-2028. година, која представља наставак изградње савремене и конкурентски снажне трговинске мреже са примјеном иновативних и технолошких достигнућа које ће омогућити високу ефикасност и продуктивност трговинског сектора Републике Српске.

-Значај трговинског сектора у економском расту и развоју Републике Српске огледа се у значајном удјелу у структури БДП-а, значајном стопом раста и удјелом у структури запослених - саопштено је из Бироа Владе Срске за односе са јавношћу.

Поред наведеног, додаје се, значајна улога трговинског сектора представља и побољшање конкурентске позиције домаћих производа на домаћем и иностраном тржишту и континуирани развој потенцијала домаће трговине, у складу са регионалним и глобалним трендовима у ланцима снабдијевања.

-Повећање производних и трговинских перформанси домаћих производних и трговинских субјеката представља једну од фундаменталних карактеристика ефикасног и добро конципираног трговинског сектора - наглашава се у саопштењу.

У складу са дугорочном развојном оријентацијом тржишта и трговинског сектора Републике Српске, Стратегијом се детерминише изградња и унапређење законског и институционалног оквира трговинског сектора, односно унапређење трговине путем нових законских рјешења и изградње капацитета трговинског сектора.

Међу циљевима стратегије су и унапређење конкурентности домаћих производа и развој потенцијала домаће трговине, које подразумијева унапређење активности брендирања домаћих производа, активности на развијању свијести потрошача о куповини домаћих производа и стимулисање тражње за домаћим производима.

Како се наводи у Стратегији, један од циљева је и унапређење заштите потрошача, односно институционална подршка у заштити потрошача на тржишту и развој и унапређење подршке удружењима за заштиту потрошача.

Влада Републике Српске данас је донијела и Одлуку о допунама Одлуке о установљавању ловишта у Републици Српској, којом је подржана иницијатива Ловачког удружења „Смолин“ из Блатнице код Теслића, а којом су проширене границе спортско-рекреационог ловишта „Смолин“ на дио територије привредног ловишта „Борја“ у површини од 8.500 хектара.

Ловачко удружење „Смолин“ успјешно спроводи све мјере узгоја, заштите и кориштења дивљачи као и све мјере уређења ловишта прописане ловном основом која је за ово ловиште донесена за период од 2016-2026. године.

Посебно је подносилац иницијативе нагласио да су постигли договор са „Шумама Српске“, као корисником привредног ловишта „Борја“ за наведено проширење ловишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана