Јоаникије: Честица Часног крста у Цетињском манастиру је благослов

Срна
Јоаникије: Честица Часног крста у Цетињском манастиру је благослов

ПОДГОРИЦА - Црна Гора има велики благослов што се у Цетињском манастиру налази честица Часног крста, рекао је данас Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

Митрополит Јоаникије је, на празник Воздвижења Часног крста, у цркви у манастиру Острог из 17.вијека коју је подигао Свети Василије Острошки, рекао да је ширење добра у овом свијету служба која је намијењена људима.

“Ако хоћемо да будемо људи, као што је говорио блаженопочивши патријарх Павле, то је увијек значило будимо људи Божији, људи вјере, поштења, честитости, доброте, искрености, слоге и добра”, нагласио је владика.

Митрополит Јоаникије је рекао да свако може да учини нешто добро, било гђе да се налази, било да је богат или сиромашан, стар или млад, ако пожели добро, у томе је већ велико добро и онда ће му Бог дати снаге и да учини добро.

“Понекад лијепа, истинита, трезвеноумна и братска ријеч значи више него да нам је неко ко зна шта друго учинио у материјалном погледу. Добар савјет, добра ријеч, добар разговор и то је добро. Али да не останемо само на ријечи хришћани, него да будемо увијек и на ђелу. Они који су на ђелу хришћани, не морају много ни да говоре, већ говори њихов живот”, нагласио је митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

Владика је подсјетио да је у Острогу пећинску цркву Свети Василије претворио у Храм Воздвижења Часног крста.

“Ову пећину, гђе су се раније подвизавали испосници и духовници, и овђе се осветио постом и молитвом његов претходник Преподобни Исаија Острошки, чије су мошти спаљене баш у вријеме Светог Василија. Тешка и мучна времена, али видите и у тешким временима људи имају прилику још више да посвједоче вјеру. Наш народ је у тешким временима давао велике људе, светитеље, мудраце и јунаке и тако се изграђивало духовно биће нашег народа, тако се изградила етика, морал, заједништво, па смо били народ спреман да чини добро и да се бори за слободу”, рекао је митрополит Јоаникије.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана