Ји Пинг: Надамо се да ће европска страна скинути обојене наочале идеологије

ГС
Ји Пинг: Надамо се да ће европска страна скинути обојене наочале идеологије

САРАЈЕВО- Као двије велике глобалне силе, два велика тржишта и двије велике цивилизације, односи Кине и ЕУ не односе се само на добробит обје стране, већ и на глобалну стабилност и просперитет. Кина увијек гледа на односе Кине и ЕУ са стратешке ширине и дугорочне перспективе, рекао је у интервјуу за Фену амбасадор Кине у БиХ Ји Пинг.

- Ми Европу сматрамо свеобухватним стратешким партнером и одржавамо стабилну и континуирану политику према њој. Надамо се да ће европска страна скинути обојене наочале идеологије, елиминисати спољно уплитање, придржавати се стратешке независности, формирати независно и толерантно разумијевање Кине, водити позитивну и рационалну политику према Кини, те понуди праведно и недискриминаторно окружење за кинеске компаније и да избјегне политизацију и стављање у неки безбједоносни контекст економских и трговинских питања, што је у најбољем интересу Европе – казао је амбасадор Ји.

Осврћући се на оптужбе које долазе да се Кина у случају Украјине сврстала на руску односно страну Владимира Путина и да би то могло угрозити односе ЕУ и Кине, амбасадор Ји је потцртао да се од избијања кризе у Украјини, Кина увијек придржала објективног и непристрасног става, активно промовишући мировне преговоре.

Напомиње да је кинески предсједник Xи Јинпинг у том контексту изнио "четири требања", "четири заједничка заговарања" и "три размишљања" и да је Кина објавила документ "Став Кине о политичком рјешењу украјинске кризе".

- Суштина украјинске кризе сигурно није у односима Кине и Европе. Кина увијек гледа на односе Кине и ЕУ из стратешке и дугорочне перспективе, а кинеска политика према Европи остаје стабилна и неће се мијењати. Истовремено, надамо се да ће Европа формирати независније и објективније разумијевање Кине, водити прагматичну и позитивну кинеску политику, да се заједнички супротставимо менталитету новог хладног рата и заједнички одржавамо и практикујемо истински мултилатерализам- истакао је Ји.

Осврнуо се и на питање Тајвана који, наглашава, је у сржи кључних интереса Кине.

- На свијету постоји само једна Кина, Тајван је неотуђиви дио кинеске територије, а влада Народне Републике Кине је једина легална влада која представља цијелу Кину. Ово је општи консензус међународне заједнице, призната основна норма међународних односа и саставни дио међународног поретка након Другог свјетског рата. Основни узрок напете ситуације широм Тајванског мореуза посљедњих година је тај што су елементи "тајванске независности" на острву укључени у сепаратистичке активности уз подстрек и подршку вањских снага. Инсистирамо на тежњи ка перспективи мирног поновног уједињења уз највећу искреност и све напоре, али никада не обећавамо да ћемо се одрећи употребе силе и задржавамо могућност да предузмемо све потребне мјере. Ово је усмјерено на уплитање вањских сила и сами мали број сепаратиста "тајванске независности" и њихових сепаратиста. Активности никако нису усмјерене на већину тајванских сународника – нагласио је Ји.

Он је рекао како су од успостављања дипломатских односа између Кине и БиХ, двије земље увијек поштовале међусобну независност, суверенитет и територијални интегритет.

- Спремни смо наставити радити са међународном заједницом, укључујући БиХ, на чврстом подржавању принципа једне Кине, чврстој одбрани националног суверенитета и територијалног интегритета и истинском одржавању мира и стабилности широм Тајванског мореуза – рекао ј Ји Пинг.

Осврћући се на завршени састанак Кине и земаља Средње Азије, који се одржао у граду Xиан. Амбасадор Ји је рекао како су у протеклих десет година двије стране заједнички реализовале низ великих пројеката од којих су људи у свим земљама у регији имали широку корист.

Замољен да прокоментарише паралелу између овог формата и оног који Кина има са земљама Централне и Источне Европе (ЦИЕ) и у којем се налази и БиХ, амбасадор Ји је рекао да обје сарадње представљају платформу за дијалог, размјену и сарадњу између Кине и земаља у региону, и доприносе промовисању заједничког развоја и наставку традиционалног пријатељства.

- Током протекле деценије, трговина Кине са земљама ЦИЕ расла је по просјечној годишњој стопи од 8,1%, достигавши рекордних 138,26 милијарди УСД у 2022. Увоз Кине из земаља ЦИЕ растао је по просјечној годишњој стопи од 9,2%, а обим двосмјерног улагања је досегао скоро 20 милијарди долара. У првом кварталу ове године, кинеска директна улагања у све индустрије у земљама ЦИЕ порасла су за 148% у односу на претходну годину. Низ важних пројеката као што су брза пруга Будимпешта-Београд и лука Пиреј, значајно су побољшали добробит људи у разним земљама, а термоелектрана Станари је одиграла важну улогу у обезбјеђивању независности енергетике у БиХ и побољшању живота локалног становништва. Продубљује се и услужна трговинска сарадња. У 2019. број кинеских туриста који су посјетили земље ЦИЕ порастао је за скоро четири пута у односу на почетак механизма сарадње и достигао 2,166 милиона. Број кинеских туриста у БиХ те године је премашио 100 хиљада, чиме су Кинези постали други најбројнији страни туристи у БиХ – истакао је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана