Јелка Милићевић, министарка финансија ФБиХ, за “Глас Српске”: Вријеме за нову расподјелу прихода

Жељка Домазет
Јелка Милићевић, министарка финансија ФБиХ, за “Глас Српске”: Вријеме за нову расподјелу прихода

САРАЈЕВО - Владе Федерације БиХ и Републике Српске треба да наставе добру сарадњу коју имају, а дошло је вријеме и за коначно утврђивање коефицијената за расподјелу прихода од индиректних пореза, истакла је за “Глас Српске” потпредсједница Владе ФБиХ и министарка финансија Јелка Милићевић.

Министри финансија у РС и ФБиХ се, како је оцијенила, добро разумију.

 - Заиста смо покушавали хармонизовати законска рјешења и дошли смо до закључка да смо мала, отворена економија, да смо упућени на сарадњу и поносни на велики број закона које смо хармонизовали. Чини ми се да је оно што да се показало добро у једном ентитету прихваћено у другом и да нису прављене погрешке. Најновије опредјељење министарстава у првом реду и министарки финансија у Управном одбору Управе за индиректно опорезивање БиХ је да се коначно поравнамо и утврдимо аутоматске коефицијенте расподјеле прихода од индиректних пореза - истакла је Милићевићева.

Коментаришући најаву предсједавајућег Савјета министара БиХ Зорана Тегелтије да ће, када буде формиран нови сазив Савјета министара, редовно одржавати сједнице Савјета са владама Српске и ФБиХ, Милићевићева је истакла да су владе ФБиХ и Српске имале двије заједничке сједнице.

- Повезивала нас је Реформска агенда и Акциони програм за спровођење. Можда је вријеме да се коначно тај систем координације интензивира у овом периоду, тако да је иницијатива из Савјета министара добродошла и ми ћемо је подржати - нагласила је она.

Говорећи о актуелном односу и разговорима између ХДЗ-а БиХ и СДА која тражи да истовремено буду формирани Савјет министара и федерална власт, Милићевићева је оцијенила да је превише времена изгубљено на условљавања.

- То су политичке зачкољице у старту. Што се тиче ХДЗ-а БиХ, односно Хрватског народног сабора, јасне су поставке о тим питањима. Била сам на мањем броју састанака и увијек је, и прије избора и послије избора, постављано питање Изборног закона БиХ, односно имплементације пресуде Уставног суда БиХ у вези са парламентарним Домом народа. То би олакшало и релаксирало односе за политичке партнере, а било би лакше и извршној и законодавној власти на свим нивоима. Требало би да се у том погледу направи искорак и то питање ријеши, а све остало је нешто што је слијед тог рјешења - казала је Милићевићева.

На питање шта очекује у наредном мандату, односно хоће ли и он бити потрошен на политичка препуцавања, она истиче да се мора радити.

- Често нам кажу за Реформску агенду да је било пуно приче, а мало резултата. Међутим, и у Српској и у ФБиХ бројке су неминовне. Програм економско-социјалних реформи владе РС и ФБиХ су усвојиле истог дана. Поново ће нас то све скупа повезати и то ће бити само наставак добре сарадње и резултата. БиХ има потенцијала, а предности мора искористити и ту се крију резултати - казала је Милићевићева.

Функција

Јелка Милићевић истиче да ће одлуку о томе да ли ће остати у фотељи министарке финансија и потпредсједнице Владе ФБиХ донијети политички органи.

- Тренутно сам и министарка финансија и посланик у Парламенту ФБиХ. Покушавам да и једну и другу функцију обављам најбоље што знам и могу. Мислим да би било вријеме да се опредијели гдје ћу бити, да не расипамо енергију - навела је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана