Једном изгубљено тржиште заувијек изгубљено

Вељко Зељковић
Једном изгубљено тржиште заувијек изгубљено

Бањалука - Евентуално укидање царинских такси и поновно отварање тржишта самопроглашеног Косова за робу из БиХ неће донијети много позитивних ефеката за предузећа из Републике Српске, која су све до новембра прошле године нормално извозила своје производе и робу на подручје јужне српске покрајине.

- Ради се о готово немогућој мисији повратка наше робе на ово тржиште, јер на једном изгубљено тржиште касније се тешко вратити - каже за “Глас Српске” портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић, додајући да из ове приче вјероватно треба изузети српске општине на КиМ.

Како је објаснио, предузећа из Српске ће се тешко поново вратити на ово тржиште, јер су га друге компаније из регије већ “поклопиле”.

- Откако су уведене таксе на робу из БиХ, извоза на КиМ готово да није ни било. Он је пао за 98 одсто. Изгубили смо тржиште са којим смо до тада имали суфицит. Када је у питању РС, то се посебно односи на предузећа из металског сектора, а једним дијелом биле су погођене и фирме коју су извозиле брашно и пекарске производе - каже Благојевић.

Нешто оптимистичнији став, међутим, има Предраг Дудуковић из Удружења економиста Републике Српске “SWOT”, који наглашава да није све толико “црно”.

- Уколико дође до укидања такси, мислим да ће дио робе из Републике Српске ипак наћи своје тржиште на Косову. Вјероватно не у обиму који је био до новембра прошле године, али боље ишта него ништа - истакао је Дудуковић.

Евентуално укидање ових такси недавно је најавио лидер косовског покрета Самоопредјељење Аљбин Курти, а након побједе на парламентарним изборима. Он је то најавио као  могућност у случају да буде изабран за новог премијера Косова.

Подсјећања ради, такозвана влада Косова увела је 21. новембра царине од 100 одсто на све производе из БиХ и Србије, а с циљем, како је тада образложено, “јачања домаће производње, економије и косовске државности”.

Благојевић каже да су ове таксе у то вријеме биле оружје у рукама власти у Приштини за остваривање политичких циљева, а привреде БиХ и Србије у том случају колатерална штета.

- Проблем је био што је у вријеме њиховог увођења изостала реакција међународне заједнице, иако је прекршен низ међународних споразума. Када вам неко уведе овакве таксе, нема шансе да то платите и истовремено будете конкурентни. То је  била забрана извоза, а који је до тада, бар када је у питању РС, био око три милиона марака мјесечно - додао је Благојевић.

Коцијанчич: Став ЕУ остаје исти

Европска унија позвала је на брзо формирање власти након косовских избора и наставак дијалога Београда и Приштине, као и на укидање такси на робу из Србије и БиХ.

- Позиције ЕУ се нису промијениле, таксе морају да оду - поручила је портпаролка ове заједнице Маја Коцијанчич.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана