Једногласно усвојен приједлог допуна Закона о ПДВ-у

Срна
Foto: avaz.ba

САРАЈЕВО - Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ усвојили су Приједлог закона о допуни Закона о порезу на додату вриједност који подразумијева укидање плаћања пореза на донирану храну, уз закључке СДП-а и СНСД-а.

Посланици су подржали Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о омбудсману за људска права БиХ у првом читању, који се односи на усклађивање законодавства БиХ са прописима ЕУ.

Није прихваћено мишљење Уставноправне комисије у вези са Приједлогом закона о мору чији су предлагачи посланици Амор Машовић, Денијал Тулумовић, Един Рамић, Мидхат Чаушевић, Нермин Мандра, Сафет Кешо, Шемсудин Дедић, Шемсудин Мехмедовић и Шериф Шпаго, те је Комисија задужена да изради ново мишљње.

Посланици су, такође, од Уставноправне комисије затражили да изради ново мишљење везано за Приједлог закона о измјени Кривичног закона БиХ, предлагача посланика СДП-а Саше Магазиновића, којим се онемогућава да се затворске казне могу замијенити новчаном, чак и у случају када је ријеч о пресуди за ратни злочин, које не прелазе годину дана.

Посланици су усвојили и Приједлог закона о измјени Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, у првом читању, којим се лицима са процентом инвалидитета мањим од 100 одсто омогућава паркирање возила на означеним паркинг мјестима.

Представнички дом је прихватио извјештаје Заједничке комисије оба дома о постизању идентичног текста закона о допуни Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ који се односе на оштећивање саобраћајних знакова и повећање казне за паркирање на мјестима која су превиђена за возила којима управљају лица са инвалидитетом.

Посланици нису прихватили мишљења Уставноправне комисије и Заједничке комисије за људска права везано за Приједлог закона о измјени Закона о држављанству БиХ, те је наређено израђивање нових мишљења.

Прихваћен је извјештај комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о Приједлогу закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, чиме је у другом кругу усвојен овај закон.

Усвојени су извјештаји о збрињавању избјеглица и странаца под супсидијарном заштитом у БиХ за 2020. и 2021. годину.

Подршку посланика је добио и извјештај о раду за прошлу годину Независне комисије за праћење услова боравка у заводима, поступање и поштовање људских права лица над којима се извршавају кривичне санкције и друге мјере које је у кривичном поступку изрекао Суд БиХ, страни судови за дјела предвиђена Кривичним законом БиХ или међународним уговором чија је потписница БиХ или други суд у складу са законом БиХ.

Због недостатка ентитетске већине подршку није добио извјештај о прегледаном стању финансијског пословања политичких партија у 2020. години, чији је подносилац Централна изборна комисија БиХ, као ни извјештаји о финансијском пословању БХРТ-а.

К знању није примљен извјештај о реализацији програма БХРТ-а за 2022. годину, као ни Програмски планови БХРТ-а за 2023. годину.

Подршку посланика добили су Годишњи извјештај Централне банке БиХ за 2022. годину, у којем је наведено да је та банка у прошлој години остварила 25.899.257 КМ профита, те Годишњи извјештај из области пољопривреде, исхране и руралног развоја за БиХ за 2021. годину, чији је подносилац Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Годишњи извјештај о резултатима активности Институције омбудсмана за људска права БиХ за 2022. годину је добио подршку, али због недостатка енититетске већине годишњи извјештај Високог судског и тужилачког савјета БиХ за 2022. није добио подршку.

На знање су примљене и информације о стању у области миграција за 2021. и 2022. годину, а прихваћена је информација о стању јавне задужености БиХ.

Посланици су поџали именовања Азре Алибеговић, Немање Ковачевића, Златка Бркића, Адиса Дрнде и Зорана Петровића за чланове Независне комисије за праћење услова боравка у заводима, поступање и поштовање људских права лица над којима се извршавају кривичне санкције и друге мјере које је изрекао у кривичном поступку Суд БиХ, као и именовања Неџада Хајкића и Неде Мочевић за замјенике генералног ревизора Канцеларије за ревизију институција БиХ.

Посланичке иницијативе Сабине Ћудић, о потреби доношења закона о остваривању сарадње са исељеништвом и Милана Дуновића, Златана Бегића и Влатка Главаша да 25. мај буде проглашен даном жалости - нису добили подршку посланика.

Посланици Представничког дома подржали су посланичку иницијативу Саше Магазиновића везану за повећање лимита од 30.000 КМ за ослобађање од царине приликом увоз возила за лица са инвалидитетом.

Представнички дом дао је сагласност на ратификацију више међународних споразума, укључујући и ратификацију Протокола о забрани употребе у рату загушљивих, отровних или сличних гасова и бактериолошких метода ратовања.

Закључујући данашње засједање, предсједавајући Представничког дома Денис Звиздић рекао је да ће о термину наредне сједнице посланици бити благоворемено обавјештени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана