Једно радно мјесто у УИО јури 11 кандидата

Маријана Миљић-Бјеловук
Једно радно мјесто у УИО јури 11 кандидата

БАЊАЛУКА - Посао у јавном сектору БиХ јури све више грађана, а да је тако показује и посљедњи конкурс за запошљавање службеника у Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ на који се пријавило чак 11 пута више кандидата него што је понуђено радних мјеста.

Агенција за државну службу БиХ је почетком фебруара објавила јавни оглас за попуњавање радних мјеста у УИО за 92 службеника.

 - Рок за пријаву био је 20. фебруар, а у УИО је пристигло 1.008 пријава. У идућем периоду биће спроведена конкурсна процедура и изабрани најбољи кандидати - рекао је “Гласу Српске” начелник Одјељења за комуникације у УИО Ратко Ковачевић.

Подсјетио је да је Правилником о систематизацији радних мјеста у УИО потребно 2.879 службеника, а годинама уназад се тој институцији одобрава износ за плате за 2.458 радника.

- На почетку ове године у УИО је било запослено 2.425 радника и то у Управи 2.415, а у Управном одбору десет. Када је ријеч о старосној структури тренутно је 40,5 одсто радника у старосној групи са преко 50 година. У протеклом периоду је велики број радника напустио УИО, а највише њих по одласку у пензију, али и по другим основама - казао је Ковачевић.

Нагласио је да због тих околности, али имајући у виду и предстојећи престанак радних односа по основу пензионисања и другим околностима, неопходно је да у УИО буде одобрено запошљавање додатних 133 службеника.

 - То је потребно да би УИО осигурао потпуно нормално и несметано функционисање и обављање свих послова, прије свега ефикасну наплату индиректних пореза, али и свих задатака који су пред нама. Савјет министара БиХ тек треба да усвоји одлуку којом би УИО било допуштено запошљавање додатних 133 радника - казао је Ковачевић.

У Агенцији за државну управу РС истичу да опада број пријава на огласе за запошљавање које они расписују.

- Немамо ми сада ни много конкурса, али примијетимо да је мањи број кандидата за једну трећину. Већа плата у институцијама БиХ сигурно је пресудна да се на конкурсе који они расписују и даље јавља велики број кандидата  - казао је директор Агенције за државну управу РС Александар Радета.

Према посљедњим подацима у министарствима, агенцијама, канцеларијама и другим институцијама на нивоу БиХ на крају јуна прошле године радило је 3.859 службеника, што је за неколико десетина више него на почетку те године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана