Јавни приходи поново расту

Маријана Миљић Бјеловук
Јавни приходи поново расту

БАЊАЛУКА - Подаци о наплати јавних прихода у РС за десет дана јуна су охрабрујући јер је евидентан значајан раст, што упућује на стабилизацију наплате, а на шта су највише утицале мјере Владе Српске које су донесене за вријеме кризе изазване вирусом корона, рекао је “Гласу Српске” директор Пореске управе РС Горан Маричић.

Он је нагласио да је за десет дана јуна прикупљено 78,8 милиона КМ јавних прихода, што је за 8,8 милиона КМ или 13 одсто више него у истом периоду лани.

- Од почетка јуна евидентирамо раст наплате пореза на доходак за 18 одсто, доприноса за 16 одсто, а осталих јавних прихода за седам процената. Очигледно је да се након пада наплате јавних прихода у марту, априлу и мају ситуација стабилизује, на шта су свакако утицале мјере Владе РС - казао је Маричић.

Посматрано од почетка године, прикупљено је 1,037 милијарди КМ, што је за шест одсто мање него у истом периоду лани.

- Директни порези су наплаћени у износу од 193,4 милиона КМ или 57,2 милиона марака мање, док су остали јавни приходи наплаћени у износу од 153,8 милиона КМ, што је за 11 одсто мање. Међутим, наплата доприноса у овом периоду биљежи раст од 6,3 милиона марака, што показује и да су мјере Владе РС имале значајне ефекте јер очигледно да није дошло до масовног отпуштања радника - навео је Маричић.

Нагласио је да је од 16. марта па до 11. јуна у РС одјављено 21.897 радника, док су у истом периоду пријављена 17.172 новозапослена радника по основама осигурања која се третирају као запослење.

- Међу одјављеним радницима је и велики број запослених у јавним установама, предузећима и другим фирмама на које се нису односиле мјере забране или ограничења рада, те им није било угрожено нормално пословање због појаве вируса корона  у РС. Такође, међу новозапосленим радницима одређен број је био одјављиван крајем марта, априла или маја, па поново пријављиван почетком наредног мјесеца, јер им је радни статус регулисан на одређено вријеме - казао је Маричић.

Подсјетио је да је Пореска управа РС обрадила све пристигле потпуне захтјеве правних лица и предузетника за исплату најниже плате за април и уплате доприноса на ту плату.

- До сада је за април укупно обрађено захтјева на износ од око 26 милиона КМ за више од 35.000 радника и те податке смо прослиједили Министарству финансија РС, које врши исплате из Компензационог фонда РС - навео је Маричић и додао да ће све захтјеве правних лица и предузетника који нису испуњавали услове прослиједити надлежним министарствима, која ће одлучити да ли испуњавају услове по основу Уредбе о додјели средстава привредним субјектима ради санирања посљедица пандемије вируса корона за април 2020. године.

Помоћ за мај

Горан Маричић навео је да су почетком јуна позвали све пореске обвезнике којима је било забрањено обављање дјелатности у мају да поднесу захтјеве за уплату пореза и доприноса или најниже плате, у зависности од дужине трајања забране обављања дјелатности у мају 2020.

- Запримили смо одређен број захтјева пореских обвезника за мај 2020. године и по добијању спискова из надлежних министарстава вршићемо њихову обраду с циљем да и тај посао што прије приведемо крају - навео је Маричић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана