Јавна задуженост БиХ већа од 12 милијарди КМ

Срна
Foto: Илустрација

Савјет министара усвојио је информацију према којој је до 30. јуна јавна задуженост БиХ износила око 12,175 милијарди КМ, од чега је спољни дуг око 8,664 милијарде КМ или 71,17 одсто, а унутрашњи око 3,510 милијарди КМ или 28,83 одсто укупне јавне задужености.

Учешће јавног дуга БиХ у бруто домаћем производу износи 35,5 одсто, саопштено је из Савјета министара.

Према овој информацији Министарства финасија и трезора у Савјету министара, у укупном стању јавне задужености Федерација БиХ учествује са 50,75 одсто, Република Српска са 48,24 одсто, институције БиХ са 0,47 одсто и Брчко дистрикт са 0,54 одсто.

У стању спољног дуга БиХ највеће учешће имају Свјетска банка - ИДА и ИБРД са 31,64 одсто, Европска инвестициона банка са 23,11 одсто, Међународни монетарни фонд са 10,87 одсто, Париски клуб са 6,67 одсто, Европска банка за обнову и развој са 5,94 одсто, и Еврообвезница Републике Српске са 3,79 одсто, што представља око 82 одсто укупног стања спољног дуга.

Сервис спољног дуга у првом полугодишту износио је 375,86 милиона КМ, од чега се на главницу односи 297,97 милиона КМ, а на камату 77,89 милиона КМ.

На данашњој сједници у Сарајеву Савјет министара утврдио је Приједлог амандмана број два на Споразум о гранту у оквиру инвестиционог гранта СИДА БиХ Мјуник ватсан, закљученог између БиХ и Европске инвестиционе банке 2013. године, а измијењеног 2018. године.

Продужавањем рока омогућава се завршетак активности до краја 2022. године, а повлачење средстава из овог споразума о гранту до 30. септембра 2022. године.

Ријеч је о 6,04 милиона евра гранта који ће бити кориштен као инвестициони грант за финансирање постројења за прочишћавање отпадних вода и за мјере санирања штете од поплава у општинама.

Приједлог амандмана са Основама за његово закључивање биће достављен Предсједништву БиХ, а за потписника предложен је министар финансија и трезора.

Савјет министара донио је одлуку о критеријумима за расподјелу текућих грантова одобрених Министарству спољне трговине и економских односа за подршку сајамским и другим манифестацијама и активностима у земљи у сврху промоције и развоја привреде у БиХ.

Ријеч је о 300.000 КМ, предвиђеним у буџету овог министарства за ову годину, која ће путем јавног позива бити додијељена организаторима сајамских и других манифестација у земљи одржаним у току ове године или на чијим се припремним активностима и планирању радило током ове године, а у складу са дефинисаним критеријумима и уз уважавање ситуације узроковане вирусом корона.

Савјет министара, на приједлог Министарства иностраних послова, утврдио је и доставиће Предсједништву БиХ појединачне приједлоге одлука о ратификацији два уговора и једног споразума.

Ријеч је о ратификацији Уговора о зајму /ГРЦФ2 В2 – Пројекат енергетске ефикасности у јавним зградама Сарајево/ између БиХ и Европске банке за обнову и развој и Уговора о зајму /ГРЦФ В2 – Пројекат енергетске ефикасности у јавним зградама Сарајево/ такође између БиХ и Европске банке за обнову и развој, који се односи на инвестициони грант из Регионалног програма енергетске ефикасности за западни Балкан.

Предсједништву ће бити достављено на ратификацију Споразум о гранту између БиХ и Европске инвестиционе банке, Заједнички европски фонд за западни Балкан/ВБ-ИГ-02-БИХ-ТРА-06, "Медитерански коридор ЦВЦ: БиХ - друмска интерконекција са Хрватском, поддионица један Тарчин - Иван".

Савјет министара утврдио је Приједлог за закључивање Меморандума о разумијевању између Министарства цивилних послова и Министарства спољних послова и трговине Мађарске о сарадњи у оквиру Програма Стипендијум хунгарикум за период 2020 – 2022. године, којим се јачају пријатељски билатерални односи, те промовише сарадња у области високог образовања.

Закључивањем овог меморандум омогућава се студентима из БиХ да добију стипендије и да студирају у Мађарској, и то до 50 стипендија годишње, од којих су 40 за основне и постдипломске студије у области пољопривреде и природних наука, односно техничких и економских наука.

Пет стипендија планирано је за докторске студије у било којој области и исто толико за интегрисане мастер студије у области медицине.

Меморандумом се омогућава да мађарски студенти наставе студирање у БиХ под условима утврђеним у оквиру ЦЕЕПУС програма, а приједлог меморандума биће достављен Предсједништву у даљну процедуру, а за потписника је предложена министар цивилних послова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана