Јасан доказ да се рат у Сарајеву није завршио

Жељка Домазет
Јасан доказ да се рат у Сарајеву није завршио

СAРAЈЕВО, ГЛAМОЧ - Директор Бироа за људска права Демократске иницијативе сарајевских Срба Душан Шеховац рекао је јуче "Гласу Српске" да је нови напад на храм Преображења Господњег у Пофалићима у општини Ново Сарајево јасан доказ да се рат у Сарајеву није завршио.

- Сада се, додуше, отворено не ратује пушкама, али се очигледно рат наставља другачијим перфидним начинима, нападима на најзначајније вјерске и културне споменике. Црква у Пофалићима је јасан доказ наставка рата нових бораца - истакао је Шеховац.

Додао је да, поред чињенице да готово ниједан напад на ово православно здање није расвијетљен, довољно говори само по себи јер се црква на Пофалићима налази на видном мјесту и у граду који за себе тврди да је мултиетнички и толерантан.

Храм Преображења Господњег у Пофалићима нашао се поново на мети вандала у ноћи између петка и суботе, када је разбијен рефлектор у порти храма којим се освјетљавала црква и подручје око ње.

- Поред рефлектора, разбијени су и црепови намијењени за реконструкцију крова храма који су били сложени на земљи. Црепови су највјероватније сломљени бацањем на зидове храма, јер се и на зидовима виде трагови удараца. И о овом, као и о свим другим инцидентима, обавијештена је локална полиција - рекао је парох новосарајевски Јадран Даниловић.

Подсјећајући да се храм Преображења Господњег нашао на удару вандала и прије нешто више од 30 дана када је покушана провала у цркву, Даниловић каже да је ријеч о новом притиску на ионако малобројне Србе у Сарајеву.

Даниловић подсјећа да је од 2001. године, од када службује у овом храму, било више од 30 напада.

Руководилац Тима за координацију активности истраживања ратних злочина и тражења несталих лица РС Сташа Кошарац рекао је да политика, која је заговарана деведесетих година прошлог вијека, у Сарајеву и данас има сљедбенике који непрестаним нападима на објекте СПЦ шаљу јасну поруку Србима да нису добродошли у овом, такозваном, мултиетничком граду.

- Позадина напада на објекте СПЦ, не само у Сарајеву, него и у осталим мјестима у ФБиХ није материјална корист, већ искључиво намјера да се застраше Срби који желе да се врате, али и они малобројни који данас тамо живе. Јасно се ставља до знања какав је њихов статус у ФБиХ - констатовао је Кошарац.

Градоначелник Сарајева Aлија Бехмен јуче је оштро осудио посљедњи напад на православну цркву Светог преображења Господњег у Новом Сарајеву и обавезао се да ће "заложити властити утицај и ауторитет у заштиту људских права и слобода свих грађана Сарајева".

Ћутање "Интелектуалаца"

 Шеховац је истакао да, поред чињенице да многобројни напади на цркву у Пофалићима нису откривени, брине и друга чињеница да о свему овоме ћуте интелектуалци у Сарајеву и многобројни представници невладиног сектора и цивилног друштва.

- Сама ћутња о свему овоме јасно доказује да се ћутањем шаље и нека врста одобравања. Када се из Сарајева буду чуле гласне осуде оваквих напада, попут напада на цркву у Пофалићима, тек онда Сарајево може рећи да је направило искорак у изградњи толеранције - казао је Шеховац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана