Јапан и даље држава са најмоћнијим пасошем на свијету, БиХ најгора у региону

Г.С.
Јапан и даље држава са најмоћнијим пасошем на свијету, БиХ најгора у региону

Организација која се бави процјеном и анализом пасоша Henley Passport Index објавила је ажурирану листу тренутно најмоћнијих пасоша свијета, односно податке о томе чији држављани имају највише погодности током путовања широм свијета.

Страница још од 2006. године прати и анализира могућности које једна особа има са пасошем одређене државе, што подразумијева и улазак без потребе за визама. За разлику од листе која је објављена у јануару 2021. године, на ажурираној листи за април постоје одређене разлике.

Позиција Босне и Херцеговине је непромијењена и није на завидном нивоу с обзиром на то да земље регије имају јаче пасоше.

Пасош БиХ се налази на 49. мјесту, а ова позиција подразумијева да држављани Босне и Херцеговине имају приступ у 117 држава.

Пасоши земаља у региону

Државе бивше Југославије на листи највриједнијих пасоша налазе се у различитим дијеловима табеле. Највриједнији пасош има Словенија која се налази на 11. мјесту, а држављани Словеније имају приступ у 182 државе.

На 16. позицији налази се Хрватска чији држављани имају приступ у 172 државе свијета. Трећа у регији по вриједности пасоша јесте Србија која се налази на 36. позицији са могућношћу приступа у 135 држава.

Сјеверна Македонија тренутно се налази на 43. мјесту, док је Црна Гора једно мјесто испод те њени држављани имају приступ у 124 земље.

Најмоћнији пасоши у свијету

Што се тиче самог врха листе, ту је ситуација и даље непромијењена те је Јапан и даље остао држава која посједује најмоћнији пасош на свијету, а с којим држављани Јапана имају могућност приступа у 193 државе свијета без визе.

На другом мјесту налази се Сингапур чији држављани могу путовати у 192 државе на свијету. Интересантно, треће мјесто на Henley листи дијеле Њемачка и Јужна Кореја чији држављани могу путовати у 191 државу свијета.

Од четвртог до седмог мјеста доминирају европске државе попут Финске, Њемачке и Италије чији се пасоши налазе у самом врху листе.

Када је ријеч о великим свјетским силама, Сједињене Америчке Државе се на овој листи налазе на седмом мјесту, а држављани САД-а имају приступ у 187 држава свијета. Руска Федерација се налази на 48. мјесту, док Кина од свјетских сила тренутно стоји јако лоше те се налази на 68. позицији.

Земље чији су пасоши најслабији

На самом дну Henley Passport Indexa статистике налазе се државе попут Сирије, Ирака и Афганистана. Држављани Афганистана, државе која се уједно налази на посљедњем мјесту листе, имају приступ у само 26 држава свијета.

Ипак, када је ријеч о листи најмоћнијих пасоша свијета коју објављује Henley Passport Index треба нагласити како у вриједност пасоша не улазе тренутна ограничења које државе прописују због пандемије коронавируса, а која би свакако допринијела томе да листа у овом тренутку изгледа знатно другачије, преноси klix.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана