Јанша демантује, Фајон га оптужила за неодговорност која може „довести до новог рата на Балкану“

Танјуг
Јанша демантује, Фајон га оптужила за неодговорност која може „довести до новог рата на Балкану“

САРАЈЕВО - Иако је Јанез Јанша демантовао да је у Брисел послао неслужбени документ о наводном мирном разлазу БиХ, огласила европарламентарка Тања Фајон позивом словеначком премијеру да објасни шта се налази у том документу.

Фајонова је кртиковала Јаншу, уз тврдње да би неодговорно понашање у вези с тзв. довршетком плана о мирном распаду БиХ могло довести до новог рата на Балкану.

Она је на свом „Твитер“ налогу написала да су је ових дана из БиХ упозорили на то да, како каже, премијер Јанша покушава да доврши план Милошевић-Туђман за "формирање велике Србије и Хрватске...".

- Ако су извештавања медија у БиХ и изјаве дипломата у региону истинити, то може бити врло штетно за Словенију - написала је Фајон.

Пометњу је јуче изазвала изјава Жељка Комшића, хрватског члана Предсједништва БиХ који је у то тијело изабран гласовима Бошњака да је словеначки предсједник Борут Пахор током недавне посете Сарајеву рекао да су “у посљедње вријеме све чешћи гласови у Европи о томе да треба довршити распад Југославије”, као и да је на састанку са тројицом чланова Предсједништва БиХ упитао: “Можете ли се ви у БиХ мирно разићи”.

Комшић је додао да су „бошњачки члан Предсједништва Шефик Џаферовић и он рекли да мирно раздруживање није могуће, док је српски члан и предсједавајући тог тијела Милорад Додик изнио супротан став.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана