Јача улога у контроли трошења буџетског новца

В. К.
Јача улога у контроли трошења буџетског новца

Бањалука - Улога Фискалног савјета Републике Српске је додатно ојачана у протеклом периоду, што је довело и до повећања фискалне културе, али је и даље потребно пратити стање на терену, наведено је у извјештају о раду тог органа за 2018. годину.

Фискални савјет је успостављен као независан орган с циљем да додатно унаприједи фискалну одговорност, а обавезан је да Народној скупштини једном годишње подноси извјештај о раду. Лани су, према подацима, имали девет редовних и четири ванредне сједнице, на којима су разматране 72 тачке дневног реда. Махом су давали мишљења на планове за измирење обавеза пренесених из претходног периода органима јединица локалне самоуправе, ванбуџетским фондовима и буџетским корисницима који се финансирају из буџета РС.

Надлежни су оцијенили приједлоге консолидованог извјештаја о извршењу буџета за 2017. годину, ребаланса буџета РС за 2018. годину, те приједлог програма економских реформи за период 2019-2021. године и приједлог републичког буџета за ову годину.

Измјенама и допунама Закона о фискалној одговорности из јула 2018. године додатно су прецизирана правила, те утврђене обавезе оних на које се односи закон да израде план измирења обавеза из претходног периода.

- Измјенама и допунама закона додатно је ојачана улога овог органа, а нарочито у дијелу који се односи на фискалну одговорност, ефикасно и ефективно коришћење буџетских средстава, али је у наредном периоду неопходно пратити примјену закона и, евентуално, приступити његовим измјенама и допунама - оцијенио је предсједник Фискалног савјета Миленко Крајишник.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана