Јача надзор над радом судија и тужилаца

Ведрана Кулага Симић
Јача надзор над радом судија и тужилаца

САРАЈЕВО - Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ успоставио је Одјељење за интегритет носилаца правосудне функције и тиме ставио тачку на тај захтјев представника Европске комисије у оквиру приче о реформи домаћег правосуђа.

Одјељење ће имати подужи низ задатака, а како су “Гласу Српске” појаснили у ВСТС-у, основна задужења су му да прати примјену кодекса судијске и тужилачке етике и прописа о спречавању сукоба интереса у правосуђу.

- Поред тога, Одјељење ће предлагати ВСТС-у БиХ рјешења за унапређење, те обезбјеђивати дистрибуцију потребних информација носиоцима правосудне функције и заинтересованој јавности. На листи послова је и праћење спровођења планова интегритета, праћење поштивања прописа о личним финансијским извјештајима судија и тужилаца и провјеравање благовремености и потпуности података из финансијског извјештаја - рекли су за “Глас Српске” у ВСТС-у и додали да је Одјељењу у опису посла и пружање стручне и административне подршке.

До формирања тог одјељења, у оквиру Секретаријата ВСТС-а БиХ, дошло је након телефонске сједнице Савјета, одржане крајем јула, на којој је усвојен нови Правилник о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста у том савјету.

Правилник је, како су потврдили у ВСТС-у, ступио на снагу, а тиме и новоформирана организациона јединица, али је, додали су, потребно одређено вријеме да се попуне позиције у новом одјељењу.

У ВСТС-у БиХ су на питање због чега се приступило тим измјенама, односно да ли је то једна од обавеза на путу ка ЕУ или ствар унутрашњег договора, истакли да је нови правилник резултат вишегодишњих процеса који су резултирали анализама и утврђеним потребама за одређеним функцијама и надлежностима које су еволуирале посљедњих десетак година.

- Одјељење за интегритет носилаца правосудне функције је само једна од неколико већих промјена у организацијској структури Секретаријата ВСТС-а БиХ - истакли су у тој правосудној институцији.

Европска комисија је у фебруару, па у јуну ове године позвала ВСТС да предузме хитне кораке ради успостављања посебне јединице за интегритет у оквиру Секретаријата, а први човјек Савјета Милан Тегелтија недавно је истакао да је тај посао био прекинут због пандемије вируса корона.

Појаснио је и да се и та јединица веже уз правилник о имовинским картонима, тако да ће и њен опис рада знатно бити смањен у односу на оно шта би требало да буде да тај правилник о имовинским картонима постоји.

Проблем, у том сектору, већ дуже постоји на релацији ВСТС -  Агенција за заштиту личних података, а да би више напора требало уложити, не само да се на то стави тачка, него и поправи стање у правосуђу, сматра члан Уставноправне комисије у Дому народа Парламента БиХ Лазар Продановић.

За “Глас Српске” је истакао да је формирање Одјељења, али које још чека да буде попуњено, ситан корак.

- Неопходно је створити амбијент којим би се имовински картони судија и тужилаца сваке године објављивали, искључујући само оне личне податке који би се евентуално могли злоупотријебити. Морамо имати на уму да је имиџ правосудних институција доста пољуљан и требало би да овај сазив Савјета министара БиХ, односно надлежно министарство, упути у процедуру нови закон о ВСТС-у БиХ којим би се створиле претпоставке за избор најкомпетентнијих особа из правосуђа - рекао је Продановић.

Реформа правосуђа, додао је, предуго траје, те истакао да и ЕУ очекује од БиХ већи искорак у овој области и да је то и дио обавеза из Мишљења.

 Упозорење  

Европска комисија упозорила је ВСТС у јуну да би могла да обустави даље финансирање реформе правосуђа у БиХ, која се реализује путем тог савјета.

- Због забрињавајуће ограничених резултата у постизању циљева реформе правосуђа у протеклим годинама, а посебно у области интегритета, Комисија тренутно преиспитује своју подршку правосуђу путем ВСТС-а - рекли су тада у Канцеларији Европске комисије у Бриселу.

Задаци новог одјељења

  • *праћење примјене кодекса судијске и тужилачке етике
  • *праћење прописа о   спречавању сукоба интереса
  • * предлагање рјешења за унапређење
  • * праћење спровођења планова интегритета
  • * праћење поштивања прописа о финансијским извјештајима
  • * пружање стручне помоћи

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана