Извјештај коначан, Грајф није дао изјаву израелској штампи

Срна
Извјештај коначан, Грајф није дао изјаву израелској штампи

БАЊАЛУКА - Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године саопштила је да нема намјеру да мијења податке у коначном извјештају који је саставила и да је неосновано оно што је у вези са тим недавно објављено у израелској штампи.

“Предсједник Комисије /Гидеон Грајф/ није дао израелској штампи никакву званичну изјаву, тако да је оно што је ове седмице објављено у израелској штампи неосновано”, навели су из Комисије.

Из Комисије је, у вези са недавно објављеним чланком у израелској штампи, саопштено да су до података дошли након годину и по мукотрпног рада, те да су они једногласно прихваћени од свих чланова.


“Уколико убудуће стигну нови научни подаци, историјски и чињенично засновани, Комисија ће их испитати са свом потребном озбиљношћу”, наводи се у саопштењу.

Када је ријеч о личним нападима усмјереним против предсједника Комисије, ово тијело наводи да су појединци Грајфа назвали “негатором геноцида”.

“Чак се инсинуирало да би професор Грајф лагао о геноциду као резултат корупције. Овакве неосноване, бруталне и злобне оптужбе немају за циљ само уништавање личне репутације и интегритета Грајфа, већ додатно и његове борбе против антисемитизма и пет деценија његовог научног рада о Холокаусту и документовања неописивих патњи жртава Холокауста”, истакли су из Комисије.

Комисија сматра да су њен предсједник, као и сви чланови, без изузетка, дјеловали лојално према истини, са интегритетом и праведношћу, без утицаја било каквих нерелевантних разматрања.

“Што се тиче оптужбе за порицање геноцида, Комисија никада није довела у питање темељне чињенице о масакрима, нити обим жртава на свим странама, јер се не би усудила да покаже непоштовање према било којој жртви сребреничке регије”, навели су из Комисије.

Из Комисије су нагласили да се термин “геноцид” никада не смије обесмислити и банализовати, а због чега изражавају забринутост и многи свјетски научни и стручни ауторитети.

“Управо ту забринутост дијели и Комисија, која снажно наглашава да се појам геноцид никада не смије обесмислити и банализовати. Комисија чврсто вјерује да војна акција у малом дијелу БиХ, гдје су старци, жене и дјеца довођени на сигурно, док су једним дијелом војно способни мушкарци убијани, не може поредити са геноцидним ужасима у њемачко-нацистички окупираној Европи или у Руанди, гдје су сви мушкарци, жене, дјеца и бебе систематски немилосрдно убијани у организованој кампањи, која се проширила по целој земљи”, саопштено је из Комисије.

У Комисији сматрају да су њихово истраживање и извјештај велики успјех у контексту суочавања са прошлошћу свих страна у сукобу.

“Искривљивање истине о чињеницама у нашем извјештају и даље медијско презентовање једностраних наратива сигурно нису добронамјерни и нису усмјерени ка научном утврђивању било којих чињеница, укључујући ове о трагичним страдањима свих народа у регији Сребреница”, наводи се у саопштењу Комисије.

Израелски лист “Харец” објавио је у сриједу, 19. јануара, да је Грајф наводно изјавио да ће ревидирати извјештај о дешавањима у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида, нити геноцид уопште.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана